Intervju Intervju

Državna simulacija brige o manjinama

Na koncu godine razgovarali smo s predsjednikom Hrvatskog nacionalnog vijeća Slavenom Bačićem o radu ove institucije, kako bismo došli do pregleda nastojanja i rezultata u oblasti ostvarivanja manjinskih prava ovdašnjih Hrvata.
 
 
 
HR: Kako ocjenjujete rad HNV-a u ovoj godini koja je na kalendarskom izmaku? Koje biste aktivnosti, postignuća izdvojili kao najvažnije?
 
Novi saziv Hrvatskog nacionalnog vijeća radi u složenijim uvjetima nego u prošlome sazivu: najprije, riječ je o trendu ograničenja manjinskih prava, što se osobito ogledalo u prošlogodišnjoj odluci Ustavnog suda koji je oslabio nadležnosti nacionalnih vijeća ili pak završetku privatizacije, preciznije gašenja lokalnih radijskih programa koji su informirali i na manjinskim jezicima, što je, kada je riječ o vojvođanskim Hrvatima, najviše pogodilo Subotičane, a zatim i Hrvate u Somboru i Baču. Manje je proračunskih dotacija, novi je sastav Vijeća, Izvršnog odbora, kao i drugih tijela, a tu je i katkada destruktivni odnos pojedinih vijećnika na sjednicama Vijeća ili uopće struja u zajednici. Unatoč tomu, provodili smo politiku i aktivnosti koje smo započeli 2010. godine: uspostavljen je profesionalni i funkcionalni sustav pred koji se od donošenja Zakona o nacionalnim vijeća 2009. stavljaju sve složenije i mnogobrojnije zadaće. Organizirali smo se u timski i kvalitetan rad po odborima čiji će se plodovi vidjeti u predstojećem razdoblju. Angažirali smo mnoge mlade stručne kadrove, koji sudjeluju u procesu pisanja strategija, izrade kvalitetnijih udžbenika, prevođenja naslova koji još nedostaju, izrade nacionalnih dodataka za postojeće udžbenike, obrazaca pedagoške dokumentacije, izradi ishoda postignuća učenika, kao i organiziranju i podizanju kvalitete natjecanja. Pokrenuli smo i inicijativu pomoći našim studentima u Osijeku i Zagrebu vezanu za stipendije i smještaj u domovima. S oko dvije trećine proračuna i dalje izravno financiramo različite aktivnosti pripadnika naše zajednice – godišnji natječaj za kulturne udruge, pomaganje medija, sufinanciranje prijevoda i tiskanja udžbenika, dotiranje iznosa za autobusne karte za djecu koja polaze nastavu na hrvatskom, poticaji za upis u prve razrede, smještaj u učeničkim domovima, stručna usavršavanja učitelja i nastavnika kao i osnaživanje djece i zaposlenih kroz studijske ekskurzije, smotre i seminare. Kao i svake godine, u suradnji s Crvenim križem i gradom Zagrebom stotinjak naše djece je ljetovalo u Novom Vinodolskom, a surađujemo i s udrugama koje na sličan način osnažuju našu djecu, roditelje i kadar. Nastavili smo organizaciju dvaju regionalnih kulturnih manifestacija, Srijemci Srijemu i Šokci i baština, odgovorno obavljali osnivačka prava spram dvije ustanove čiji smo osnivači – Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU Hrvatska riječ itd. 
 
Zvonko Sarić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika