Kolumne Kolumne

Početak teških poglavlja

Bliži se kraj ove godine, za većinu ljudi u Srbiji nesumnjivo izuzetno teške. Kraj godine obilježio je značajan događaj za Srbiju – 14. prosinca uvečer na Međuvladinoj konferenciji u Bruxellesu Srbija je nakon skoro dvije godine nakon službenog pokretanja pregovora s EU otvorila dva poglavlja: poglavlje 32 - financijska kontrola i poglavlje 35 - ostala pitanja (Kosovo). 
»Srbija danas prestaje sanjati snove, Srbija danas razumije da će biti dio Europske unije, a na nama je da svojim radom, marljivošću i energijom odredimo vrijeme ulaska u EU«, izjavio je tim povodom premijer Srbije Aleksandar Vučić. On je čestitao svim građanima na ovome postignuću i kazao da je to veliki dan prije svega zbog tipa društva kojem želimo pripadati, zbog ekonomskog napretka Srbije i zbog toga što je to i poruka investitorima da je zemlja u koju dolaze stabilna i usklađuje svoje standarde i norme s europskim. Kazao je premijer i da ćemo u razdoblju pred nama našu zemlju urediti po najvišim mogućim demokratskim standardima, sa snažnijim i jačim institucijama, i da ćemo se izboriti i protiv korupcije i kriminala kroz moderniji sustav pravosuđa. Najavljeno je i otvaranje poglavlja 23 koje sadrži i korpus manjinskih prava. 
Ministar pravde Nikola Selaković je rekao da, kada je riječ o poglavlju 23, očekuje da će najkompleksniji dio tog pregovaračkog poglavlja biti korpus prava nacionalnih manjina. On je kazao da će, iako su pravosuđe i borba protiv korupcije kompleksna i važna potpoglavlja, »stvari ići najsporije kod osnovnih prava, naročito kod korpusa manjinskih prava, ali nikako na uštrb kvaliteta«. 
O pravima nacionalnih manjina u ovome poglavlju i pregovaračkom procesu pisali smo u prethodnim brojevima, pišemo i u ovome. Upravo je u tijeku javna rasprava o Akcijskom planu za nacionalne manjine koji se izrađuje u sklopu poglavlja 23 i svi zainteresirani mogu slati svoje komentare do 23. prosinca kada se održava i finalna sjednica. Predstavnici nacionalnih manjina koji su dio Radne grupe za izradu ovog akcijskog plana su u više navrata izrazili svoje nezadovoljstvo što se njihovi prijedlozi ne usvajaju, a  predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća su izišli iz radne grupe prosvjedujući zbog toga. Predstavnici svih nacionalnih manjina (Koordinacija nacionalnih vijeća) su također izrazili nezadovoljstvo nedovoljnom inkluzivnošću ovoga procesa i činjenicom  da veliki broj njihovih prijedloga izmjena i dopuna na predloženi tekst Akcijskog plana nije uopće razmatran, i da su prijedlozi dostavljeni od strane nacionalnih vijeća po pravilu ignorirani. Koordinacija traži da se svi prijedlozi koji nisu razmatrani ili nisu ušli budu uvršteni u cijelosti na listu koja pod nazivom »sporna i nerazmatrana pitanja«, bez čijeg odgovarajućeg razmatranja se ne smije, upozoravaju, zaključiti tekuća faza izrade nacrta teksta AP.  Posljednji dan javne rasprave o ovome akcijskom planu je 23. prosinac, za kada je zakazan i sastanak radne skupine na kojem će se finalizirati ovaj dokument. Do tada svi zainteresirani mogu slati svoje primjedbe, izmjene i dopune a hoće li one ući ostaje da se vidi. U svakom slučaju ono što obične građane zanima je hoće li ova godina zaista biti posljednja loša i hoće li se ostvariti riječi premijera Srbije kako dolaze bolja za boljom godinom i da nijedna više neće biti tako teška kao ova iz koje upravo izlazimo.
J. D.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika