Tema Tema

HNV – jedno od najfunkcionalnijih i najstabilnijih vijeća

Izbori, odnosno elektorska skupština, za prvi saziv Hrvatskog nacionalnog vijeća održani su prije trinaest godina, 15. prosinca 2002., a taj je datum uzet za jedan od četiriju praznika hrvatske zajednice u Republici Srbiji. Prigodnim programom i dodjelom priznanja HNV-a za 2015. godinu, taj je praznik obilježen prošloga petka 11. prosinca u Velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici. 
 
 
Ponosni što smo Hrvati
 
Na početku svečanosti prisutnima se obratio predsjednik HNV-a Slaven Bačić. 
»Ovo je jedan od četiriju dana u godini kada možemo slobodno reći da smo ponosni što smo Hrvati i što možemo uživati u proslavi jednoga od dana naše zajednice. HNV je jedno od prvih vijeća koje je formirano 2002. godine kada je donesen Zakon o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina. Ujedno, dodao bih da je ono vijeće, koje kao i sva druga, ima svoje prednosti i mane, nedostatke, ali ima i značajne rezultate. To je rezultat rada Vijeća u sva tri saziva, a HNV je i u Uredu za ljudska i manjinska prava i u Ministarstvu pravde prepoznato kao jedno od najfunkcionalnijih i najstabilnijih vijeća«, rekao je Bačić. 
Ističući kako ovaj praznik slavimo u predbožićno vrijeme, generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici Velimir Pleša je u svom obraćanju, među ostalim, poručio sljedeće: 
»Neka vaša ovogodišnja proslava bude prožeta otajstvom Božje blizine svakom čovjeku. Neka vam Božje otajstvo donese radost, i srcu i zajednici, mir i pomirenje, međusobno, koje obasjava vaš svagdanji križni put. Otkrijte izvor snage i nade kojom ćete se boriti protiv zla i beznađa, protiv svega što urušuje čovjeka, obitelj, a posebice hrvatsku zajednicu. Iskrene vam čestitke, čestit vam bio Božić i sveto porođenje Isusovo, a zagovor Isusove i naše majke neka vam isprosi obilje blagoslova njezina sina u mladom ljetu 2016-om«.
 
Davor Bašić Palković
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika