Kultura Kultura

Godina u znaku velikih uspjeha

Godišnjim koncertom koji je održan u subotu, 12. prosinca, u školi 27. oktobar u Golubincima, članovi HKPD-a Tomislav prezentirali su gledateljstvu sve ono što su radili tijekom ove godine. A godina koja je na izmaku obilježena je, barem što se rada ovog društva tiče, mnogobrojnim uspjesima. Kako navode predstavnici hrvatske udruge iz Golubinaca, najznačajniji im je uspeh koji je Veliki tamburaški orkestar postigao na Međunarodnom festivalu koji je održan u Rumi kada su Golubinčani osvojili zlatnu plaketu. 
 
 
 
Veliki planovi
 
Ove godine HKPD Tomislav iz Golubinaca slavi i svoj trinaesti rođendan. Svoje aktivnosti započeli su 2002. godine i tada nastavili djelovanje pređašnje hrvatske udruge Jelačić koje je djelovalo u tom mjestu od 1928. do 1945. godine i društva Vladimir Nazor koje je djelovalo u Golubincima od 1945. do 1990. godine. Osnovni cilj djelovanja ove hrvatske udruge je njegovanje običaja i tradicije Hrvata u Srijemu, a posebno u Golubincima ali i suradnja s pripadnicima drugih nacija čime daju doprinos multikulturalnosti i multuetničnosti Republike Srbije. Danas ovo društvo okuplja oko 250 članova u folklornoj sekciji, velikom tamburaškom orkestru, školi tambure, dramskoj i sportskoj sekciji i kroz rad Aktiva žena koji se bave izradom suvenira, organizira izložbe i etno sajmove. Do sada je ovo društvo imalo veliki broj nastupa u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Mađarskoj: 
»Godišnji koncert koji se tradicionalno svake godine održava pred božićne blagdane prilika je da pokažemo što smo sve radili tijekom godine. A imamo se s puno toga pohvaliti. Osim novih koreografija koje je folklorna sekcija uradila, ne mogu ne spomenuti i naš veliki upjeh koji je postigao veliki tamburaški orkestar na Drugom međunarodnom festivalu tamburaških orkestara u Rumi. To je veliki stimulans za dalji rad Društva. Pred nama su veliki planovi i sudjelovanje na još jednom festivalu u Republici Hrvatskoj, a imamo poziv i iz Moskve gdje bismo trebali sudjelovati na jednom međunarodnom festivalu. Želja nam je da se tamo predstavimo, ali trenutno sve zavisi od financijskih sredstava«, rekao je predsjednik HKPD-a Tomislav Vlatko Ćaćić.
 
Suzana Darabašić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika