Aktualno Aktualno

Započela izrada izmjena Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina

Posebna radna grupa za pripremu teksta Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina održala je prvi radni sastanak u četvrtak, 3. prosinca, objavilo je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave. Ovom su prilikom predstavljeni rokovi i okvir u kom bi se trebale kretati izmjene i dopune Zakona. Dogovoreno je da će eksperti uraditi polazne osnove koje će blagovremeno biti dostavljene članovima radne grupe i koje će predstavljati okvir za početak rada.
Predviđene su izmjene tehničke naravi, usklađivanje s kasnije donesenim Ustavom i Zakonom o nacionalnim vijećima, te Zakonom o registru zaposlenih, izabranih, imenovanih, postavljenih i angažiranih osoba kod korisnika javnih sredstava. U sastav radne skupine ušli su i predstavnici 5 nacionalnih vijeća – mađarskog, bošnjačkog, hrvatskog, slovačkog i rumunjskog. Hrvatsko nacionalno vijeće predstavlja predsjednik Slaven Bačić.
 
Radnom grupom predsjedava državni tajnik Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak. On se ovom prilikom zahvalio Misiji OESS-a u Srbiji na potpori i izrazio je zadovoljstvo što je radna grupa, sastavljena od predstavnika državnih tijela, eksperata i predstavnika nacionalnih vijeća nacionalnih manjina, ovom važnom poslu pristupila profesionalno i odgovorno. Također je podsjetio sve prisutne da Vlada Srbije i ovim potezom pokazuje snažnu volju da se položaj nacionalnih manjina što više unaprijedi.
Rok za usvajanje Zakona o izmjenama i dopunama zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina utvrđen Akcijskim planom za ostvarivanje prava nacionalnih manjina je drugi kvartal 2016. Sljedeći sastanak Radne grupe bit će održan u Šapcu u drugoj polovini prosinca, do kada će biti sačinjene polazne osnove, odnosno prva radna verzija Zakona.
U sastavu radne grupe su još i predstavnici ministarstava državne uprave i lokalne samouprave, kulture i informiranja, pravde, prosvjete, znanosti i tehnološkog razvoja i unutarnjih poslova, nacionalnih vijeća nacionalnih manjina, Ureda za ljudska i manjinska prava, Koordinacijskog tijela za Bujanovac, Preševo i Medveđu, kao i Ured Vijeća Europe. 
HR 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika