Kultura Kultura

Glas Hrvata se mora čuti

Ana Crnković djetinjstvo je provela u Jankovcima kod Vinkovaca, Republika  Hrvatska, a sada živi u Stanišiću. Srednju školu završila je u Vukovaru, a uposlena je u PU Naša radost Subotica, u vrtiću u Bajmaku. 
 
 
Osim redovitog posla, veliki dio svojega vremena posvećujete radu HKD-a Vladimir Nazor u Stanišiću. Kako uspijevate uskladiti ove dvije obveze? 
 
Uz dobro planiranje vremena nije teško uskladiti obveze koje imam kao voditeljica emisije Glas Hrvata na Radio Somboru i voditeljica programa na našim manifestacijama. Studio za snimanje emisije smješten je u našoj kući, pa mi i to olakšava rad. Naravno, tu je i suprug Ivan, koji mi pomaže u svemu. 
 
Na manifestaciji Večer ikavice vaša udruga okuplja sudionike s više strana. Kako je nastala i koji je cilj manifestacije? 
 
Najbitnija odrednica identiteta naroda je jezik. Željeli smo pridonijeti očuvanju ikavice koja je materinji govor mnogih skupina Hrvata. Htjeli smo pokazati da je ikavica zajedničko jezično i kulturno blago svih Hrvata. Ova manifestacija jeste idejni projekt naše udruge, ali i zajednički produkt aktivnosti većeg broja pojedinaca i kulturnih udruga. Predsjednik naše udruge Ivan Karan često kaže da je suradnja u hrvatskoj manjinskoj zajednici ne samo nužna, već i ostvariva. Cilj nam je očuvanje ikavice općenito, a želja da naša manifestacija bude od posebnog značaja za hrvatsku manjinsku zajednicu. 
 
Radite i radijsku emisiju na hrvatskom jeziku. Postoji li, poslije posljednjih zbivanja u Radio Somboru, pričuvna opcija za emitiranje Glasa Hrvata? 
 
Emisija će biti emitirana do polovice prosinca kada istječe dozvola za radio frekvenciju. Razgovarat  ćemo s vlasnicom Radio Fortune u Somboru, o eventualnom emitiranju Glasa Hrvata. Imamo studio, sad već i potrebno iskustvo, a ni entuzijazma nam ne nedostaje. Čak i ukoliko ne dobijemo financijsku potporu za snimanje i dostavljanje emisije, uredništvo i naša udruga će nastaviti producirati Glas Hrvata. Naš moto je: Glas Hrvata se mora čuti!
 
Ivan Andrašić
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika