Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Zajedništvo i ljubav ključ su svakog uspjeha

 

Uskoro će biti održana godišnja skupština udruge, a za ljeto supruzi najavljuju književnu večer i likovnu koloniju

Marijai Josip Pavlović iz Šida aktivni su članovi Hrvatskog kulturnog društva »Šid« od prvih dana njegova osnivanja. Ono što njih dvoje u mnogo čemu izdvaja od drugih, jest to što su oboje svestrane osobe i što u svom djelovanju uvijek istupaju zajedno. Naime, nije potrebno mnogo vremena provesti s njima, pa zaključiti kako je osnovni ključ njihova uspjeha u skoro svim sferama njihova života – ljubav i podrška koju pružaju jedno drugome. Marija je službenica u banci, a Josip nastavnik tjelesnog odgoja u osnovnoj školi u Šidu. Pokraj toga Josip se bavi poljoprivredom i stočarstvom, a i potpredsjednik je HKD-a »Šid«. Otkrio nam je kako je i autor mnogih ljubavnih pjesama i da mu je osnovna inspiracija bila njegova sadašnja supruga. Aktivno sudjeluje na svim sastancima, prisutan je na svim probama folklorne i tamburaške sekcije. Marija je također aktivna članica društva, u svojstvu blagajnice, jedna je od inicijatora pokretanja kreativne radionice zlatoveza i uvijek nazočna na svim sastancima gdje aktivno, s ostalim članovima predsjedništva, sudjeluje u donošenju odluka.

Ovaj bračni par ima troje djece: Marijanu, Ivana i Magdalenu. Sve troje su fakultetski obrazovani, a najmlađa Magdalena pošla je očevim stopama i uskoro će i ona postati nastavnica tjelesnog odgoja.

 

Vjerski odgoj

 

I kako Josip Pavlović kaže, najveći utjecaj na vjerski odgoj djece imala je majka Marija. Ona je nastojala očuvati običaje i naslijeđe svojih roditelja, redovito su djeca pohađala vjeronauk, imala prvu pričest, svetu krizmu i redovito su svi zajedno išli na nedjeljne mise. Pokraj toga Marija je godinama aktivna članica »Zajednice krvi Kristove«, čija je uloga promicati bratsku i sestrinsku ljubav u vjeri.

Posljednjih 10-15 godina Josip Pavlović je aktivan i u predstavništvu Caritasa za Šid. Godine 2000. podijelio je župljanima preko Caritasa preko 500 kubičnih metara ogrjeva i puno paketa hrane, a bio je aktivan i u svim akcijama kada su obnavljane župne crkve u Moroviću i Vašici, a rado i gotovo uvijek odvozio je žene na susrete u Petrovaradin, Futog...

 

Rad u društvu

 

Po osnivanju HKD-a »Šid« aktivno je sa svojim kolegom i predsjednikomJosipom Hodakom sudjelovao u pisanju statuta, osnivanju i radu plesne i tamburaške sekcije, a obojica su izabrani za elektore.

Ono na čega pogotovu treba obratiti pozornost u vremenu koje dolazi, kako nam Pavlovići naglašavaju, jest ostvariti još konkretniju suradnju s institucijama od velikog značaja za hrvatsku nacionalnu zajednicu u Šidu, kako je to na 6. redovitoj sjednici HNV-a i donesena odluka, a to su: Gradska knjižnica »Simeon Piščević«, Radio Šid i Kulturno-obrazovni centar. Također, HKD »Šid« će prvenstveno biti angažiran na daljnjem upisu Hrvata u poseban birački popis, kako bi se u sljedećem izbornom ciklusu za tri godine mogao dostići potreban broj za neposredne izbore. Ono čime se društvo u dosadašnjem četveromjesečnom radu može pohvaliti, naglašava potpredsjednik Pavlović, jest pokretanje kreativne radionice zlatoveza, ostvarivanje važnih prekograničnih kontakata i suradnje prvenstveno s općinom Tovarnik, gdje je 21. veljače održan sastanak s predsjednikom općine i predstavnicima KUD-ova iz Ilače i Tovarnika. Tom prilikom iznesene su poteškoće vezane za osiguranje materijalnih uvjeta (tamburaška glazbala, narodne nošnje itd.), jer se rad tamburaške sekcije provodi na posuđenim glazbalima. S obzirom da će se uskoro po prvi put javno predstaviti na općinskoj smotri folklora, bit će prinuđeni posuditi i narodne nošnje.

Potpredsjednik HKD-a Šid najavio je i skoru prvu godišnju skupštinu na kojoj će biti analiziran dosadašnji rad društva, a bit će donesen i program i plan rada. Također je planirano, kako naglašava Pavlović, novim članovima ukazati na značaj pretplate na tjednik Hrvatska riječ, kako bi informiranje unutar cijele hrvatske zajednice bilo bolje.

Istaknuo je veliki značaj i izrazio zahvalnost uredništvu Hrvatske riječi na dosadašnjem pravovremenom i detaljnom izvještavanju o svemu što je bitno o radu HKD-a »Šid« kao i župe Presvetog srca Isusovog, a posebno dobra suradnja ostvarena je i s lokalnim radiom Radio Šidom, koji besplatno emitira sve obavijesti vezane uz rad društva.

Najavljena je i književna večer posvećena Isi Velikanoviću, poznatom publicistu i prevoditelju koji je rođen u Šidu, a koja bi trebala biti održana na ljeto. Također se planira likovna kolonija u gradu Save Šumanovića, gdje su umjetnici uvijek dobro došli. Planova je nesumnjivo puno, a sudeći po dosadašnjem angažiranju, radu i ljubavi, rezultati sigurno neće izostati. Ako je suditi i prognozirati po ovim supruzima - rad, ljubav i optimizam, a povrh svega vjera u Boga sigurni su preduvjeti za uspjeh.

Suzana Darabašić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika