Kultura Kultura

Naših prvih petnaest festivala

 Godišnji koncert Hrvatske glazbene udruge Festival bunjevački pisama, održan u nedjelju, 29. studenoga, u Velikoj vijećnici subotičke Gradske kuće, bio je posebno svečan. Naime, protekao je u znaku 15 godina održavanja Festivala bunjevački pisama, značajne manifestacije u organizaciji te udruge, koja za cilj ima popularizaciju novih autorskih pjesama koje se oslanjaju na glazbenu tradiciju bunjevačkih Hrvata, uz promociju skladatelja, tesktopisaca i izvođača. Također, ovom je prigodom predstavljena i nedavno objavljena monografija pod nazivom Festival bunjevački pisama – Naših prvih petnaest festivala (2001.-20015.), čiji su autori osnivači Festivala Marko Sente i Vojislav Temunović. 
Doprinos oč uvanju tradicije
 
 
 O monografiji su govorile njezine recenzentice – etnomuzikologinja Tamara Štricki – Seg i profesorica povijesti i povijesti umjetnosti Ljubica Vuković – Dulić. Štricki – Seg je navela kako je Festival bunjevački pisama u 15 godina postojanja obogatio glazbenu tradiciju našeg podneblja, te dodala kako monografija Naših prvih petnaest festivala (2001. – 2015.) donosi informacije o nastanku, razvoju i trajanju toga festivala. 
 »Stranice koje su pred nama vraćaju nas petnaest godina unatrag na sam početak 21. stoljeća i upoznaju nas sa svima onima koji su bili, ali i danas predstavljaju dio povijesti HGU-a Festival bunjevački pisama. Kao što mnogi znaju, svaki početak je težak, ali mnogi zanemaruju to da je nastavak još teži i da svaka godina donosi nove zahtjeve i obveze onoga tko želi nešto organizirati u svome okruženju. Stoga je veoma važno naglasiti da je ova mnografija samo dio onoga što je od prvoga dana realizacije trebalo osmisliti, urediti, dorađivati i unaprjeđivati«, rekla je  Tamara Štricki – Seg, te dodala kako je ova knjiga poticaj da se svatko od nas zapita na koji način može pridonijeti očuvanju svoje glazbene tradicije.
 
D.B.P.
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika