Intervju Intervju

Svi bismo htjeli da smo neka vlast

Čedomir Backović je pomoćnik ministra pravde i šef pregovaračke grupe za cjelokupno poglavlje 23 – poglavlje koje je jedno od najtežih i zbog toga se u pregovorima s Europskom unijom otvara među prvima. Da bi se poglavlje 23 otvorilo, potrebno je ispuniti niz obveza vezanih za ovo poglavlje, od kojih je jedna kreiranje Akcijskog plana za ostvarivanje prava manjina, gdje su prisutni predstavnici svih nacionalnih zajednica i o čemu Hrvatska riječ redovito izvještava. Backović koordinira rad radne grupe za pisanje ovog akcijskog plana. 
 
 
 
 
HR: Vodite rad na izradi Akcijskog plana za ostvarivanje prava manjina u sklopu poglavlja 23 u ime Ministarstva pravde i kao šef pregovaračke grupe. Po Vašem mišljenju, na koji način će Akcijski plan učiniti da manjine žive bolje? Što je tu novo?
Tu je novo kao i s Akcijskim planom za cijelo poglavlje 23 za koje smo nadležni, novost je pristup svrsi Akcijskog plana i on se može izraziti u tri principa, a to je: provodljivost, provodljivost i provodljivost. Ili: rezultati, rezultati i rezultati. Prilikom izrade Akcijskog plana za (cjelokupno, op. a.) poglavlje 23, a i prilikom izrade ovog akcijskog plana (za ostvarivanje prava manjina, op. a.) u njegovim finalnim redefiniranjima, kada sve bude stavljeno na kamaru, što bismo rekli mi salašari, onda ćemo ga pregledati iz raznih uglova. Iz kuta održivosti, ustavnosti ali i iz ugla sprovodljivosti. To znači jesmo li jasno i glasno odredili što se radi, tko radi i kada radi. 
HR: Mogu se čuti među sudionicima radne grupe za izradu Akcijskog plana komentari, odnosno kritike Akcijskog plana da je previše načelan i uopćen, a ipak i Vi govorite o potrebi da se bude precizan u identifikaciji onoga što se radi. 
Slažem se. Treba ga konkretizirati. Metodologija pisanja je da se ne može svuda sve napisati. Evo, imali smo situaciju da se pozivamo na jedan zakon koji je prilično konkretan. Moramo razlikovati metodološke stvari od suštine. Tehniku od suštine. U mjeri u kojoj je utvrdljivo što se točno treba raditi, Akcijski plan je dobar. To može biti napravljeno na način da je u Akcijskom planu sve upisano ili putem reference, da upućuje na neki drugi akt koji je dovoljno konkretan, da se ne bi ponavljali i prepisivali.
 
Tatjana Ljubić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika