Kolumne Kolumne

Nemoguće je ipak moguće

Udruga bunjevačkih Hrvata Dužijanca iz Subotice je na natječaju Zaklade Adris, dobila 140.000 kuna za projekt Muzej Dužijance – identiteta vojvođanskih Hrvata. Projekt je bio prvoplasiran u okviru natječajne kategorije Baština i kako najavljuju iz Udruge dobivenim sredstvima obavit će se nužni restauratorski radovi na najstarijim i najvrjednijim starim žetelačkim strojevima koji se predstavljaju javnosti u okviru Dužijance i paralelno s time pokrenut će se i inicijativa za otvaranje Muzeja Dužijance kako bi eksponate zainteresirani mogli vidjeti tijekom cijele godine. Sve čestitke i pohvale za incijativu i aktivan pristup kao i za uspjeh  na natječaju. 
Često se govorilo i pisalo kako samo uz aktivan pristup, natjecanje za sredstva kod različih zaklada, poduzeća, fundacija se može ostvariti napredak. Često se na to odgovaralo kako je to jako teško i skoro pa nemoguće. Udruga Dužijanca je pokazala, a pokazuju to i primjeri nekih drugih uspješnih udruga, kako je to moguće i kako je to pravi put umjesto svađa oko ograničenih sredstava kojima raspolažu same hrvatske institucije. 
Radujemo se ovome uspjehu Dužijance i novome Muzeju čiji je osnutak najavljen. Nadam se radovat ćemo se svi uspjehu ove udruge, kao i uspjesima svih drugih. Zavist, objede i svađe (iako, na žalost, sastavni dio života) nisu nikome donijeli ništa dobra, pa neće ni Hrvatima u Srbiji. Osobito u trenutku u kojem se sada nalazimo, koji je ključan za budućnost manjina u Srbiji u cjelini. Kao što smo to već pisali u tjedniku u suradnji s predstavnicima vlasti i nacionalnih manjina upravo se sada piše Akcijski plan za ostvarivanje prava manjina u sklopu Poglavlja 23. Ova suradnja, po mišljenju manjina ali i pojedinih stručnjaka ne ide baš glatko. Predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća su na posljednjem sastanku napustili radnu grupu i obavijestili javnost da neće više sudjelovati u daljem radu jer ne žele davati legitimitet Akcijskom planu za manjine koji ne uvažava probleme Bošnjaka i koji ignorira svaki prijedlog za njihovo rješavanje. Najavili su da će BNV izraditi poseban Akcijski plan za Bošnjake i Sandžak u okviru pregovaračkih poglavlja 23. i 24. i da će sa sadržinom tih planova upoznati predstavnike Europske unije i domaću i međunarodnu javnost. 
Predstavnik Hrvatskog nacionalnog vijeća koji je sudjelovao u radu posljednje sjednice Radne grupe također je nezadovoljan i kaže kako su prijedlozi manjina iznijeti ovom prigodom nailazili na »zid« kod predstavnika vlasti te da će HNV o problemima u ovome procesu uskoro obavijestiti i službeni Zagreb. Međutim, dodaje kako će HNV i dalje, kao i do sada, sudjelovati na svakom sastanku, ukazivati na probleme i nastojati biti konstruktivan. 
Sljedeći sastanak Radne skupine za izradu Akcijskog plana najavljen je za ponedjeljak, 30. studenoga.
Aktivnosti na izradi Akcijskog plana pratit ćemo i dalje, a nakon intervjua s profesorom Sašom Gajinom koga je Vijeće Europe angažiralo da u suradnji s predstavnicima vlasti i nacionalnih manjina »proizvede« Akcijski plan za ostvarivanje prava manjina, u sljedećem broju donosimo intervju sa šefom pregovaračkog tima za poglavlje 23 i pomoćnikom ministra pravde Čedomirom Backovićem. 
J. D.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika