Aktualno Aktualno

Prijedlozi manjina pred »zidom« države

I dalje postoje brojni prijepori između predstavnika vlasti i nacionalnih vijeća nacionalnih manjina kada je u pitanju Akcijski plan za ostvarivanje prava nacionalnih manjina, u sklopu Poglavlja 23 pristupnih pregovora Srbije i Europske unije. To je, prema riječima predstavnika Hrvatskog nacionalnog vijeća, pokazao i peti po redu sastanak Radne skupine koja radi na izradi toga plana, održan u ponedjeljak, u Palači Srbija u Beogradu. Na sastanku je najviše riječi bilo o informiranju, a član Izvršnog odbora HNV-a zadužen za informiranje Ivan Ušumović kaže kako su prijedlozi manjina iznijeti ovom prigodom nailazili na »zid« predstavnika vlasti.
 
 
»Predstavnici vlasti su inzistirali da se držimo postojećih pravnih okvira. Međutim, Akcijski plan je strateški dokument, te on po svojoj prirodi može u određenim dijelovima zahtijevati promjenu Ustava Republike Srbije, a kamoli jednog zakona, kakav je primjerice Zakon o javnom informiranju. Ako mi želimo u tom Akcijskom planu navesti neke negativne stvari koje su dogodile donošenjem toga zakona za sve nacionalne manjine, nije nam jasno stajalište resornog ministarstva – želi li ono da učinimo nešto konstruktivno, da nađemo zajedničko rješenje koje će biti dobro i za jedne i za druge. Ako ćemo na ovakav način praviti jedan strateški dokument onda se postavlja pitanje što mi zapravo radimo«, kaže Ušumović dodajući kako će HNV o ovim problemima uskoro obavijestiti i službeni Zagreb. 
Glede informiranja, predstavnici manjina su inzistirali na modelu koji bi sadržavao programsko i projektno financiranje putem natječaja. »Zahtijevali smo i da se projekti raspisuju ne na jednu, već na tri godine trajanja. Postavili smo i pitanje – zašto nacionalna vijeća daju mišljenje po pitanju natječaja koje raspisuju ministarstva kada se ta mišljenja ne uvažavaju. Nadalje, tražili smo da se 'mišljenje' promjenom zakona preimenuje u 'prijedlog', koji onda ima veću snagu. Ili da u  povjerenstvima za dodjelu sredstava bude i jedan predstavnik iz redova manjina, koji po prirodi stvari bolje poznaje probleme u tom sektoru«, navodi Ušumović.
Sastanak je obilježilo i to što su ga demonstrativno napustili predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća. U kasnijem priopćenju za javnost BNV-a navodi se kako daljnje sudjelovanje bošnjačkih predstavnika u Radnoj skupini »nema nikakvog smisla«, s obzirom da ne žele na takav način dati legitimitet Akcijskom planu »koji ne uvažava probleme Bošnjaka i koji ignorira svaki prijedlog bošnjačkih predstavnika za njihovo rješavanje«. 
Komentirajući ovakav potez predstavnika BNV-a, Ivan Ušumović kaže: »HNV nije za takav potez. Mi ćemo i dalje, kao i do sada, sudjelovati na svakom sastanku, ukazivati na probleme i nastojati biti konstruktivni«.
Sljedeći sastanak Radne skupine za izradu Akcijskog plana bit će održan u ponedjeljak, 30. studenoga. 
D. B. P.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika