Kultura Kultura

Večer glazbe i poezije

Pozdravnom riječi na otvaranju programa koji su pripremili članovi Hrvatsko kulturno-umjetničko-prosvjetnog društva Stanislav Preprek iz Novog Sada njegov predsjednik Marijan Sabljak istaknuo je sljedeće: »Ovo je jedno, već odprije, dogovoreno gostovanje našega Društva u kojem ćemo subotičkoj publici prikazati rad naše dvije sekcije: pjevačke i literarne. U biti, cijela večer je posvećena pjesmi, kako autorskoj tako i izvornoj, narodnoj, a cijeli program se ogleda u sveukupnosti hrvatskog izričaja. Ima tu i istarskog, kajkavskog, dalmatinskog, slavonskog i bunjevačkog govora, sve je to čime hrvatski nacion raspolaže. Što se tiče literarnog dijela, moram istaknuti kako mi svake godine izdajemo zbirku pjesama pod nazivom Preprekovo proljeće u čijem nastajanju sudjeluju svi autori iz našeg društva, a na ovom gostovanju oni imaju priliku svoje pjesme neposredno predstaviti prisutnima«. 
 
 
Lijep ugođaj
Poželjevši gostima dobrodošlicu, predsjednik HKC-a Bunjevačko kolo Marinko Prćić je izrazio zadovoljstvo zbog realiziranja ovog kulturnog događanja: »Gostovanje HKUPD-a Stanislav Preprek iz Novog Sada je plod razvijanja naše suradnje, jer nedavno smo mi bili gosti na njihovom jubileju i sada ih imamo priliku ugostiti u našem okruženju, te nastaviti daljnje zajedničke susrete i druženja« .   
Program koji je uslijedio u potpunosti je ispunio očekivanja svih koji su kišovito i tmurno nedjeljno predvečerje odlučili provjesti u društvu gostiju iz Novog Sada. Kada je moderatorica Željka Jelić počela najavljivati pripremljene točke, a odlična pjevačka skupina u sastavu Slađana Varičak, Vesna Arsinov, Ivanka Horvatić, Vida Stojšić i Ana Marija Kaluđerović  uz orkestarsku pratnju započela prvi od nekoliko spletova pjesama iz različitih hrvatskih narječja, gotovo dva sata smjenjivali su se pjesme i stihovi Preprekovih literaraca. 
 
Dražen Prćić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika