Tema Tema

Duga partija šaha između manjina i vlasti

»Vi nemate povjerenja da će se ovo ispuniti? Povjerenje uopće nije pravna kategorija. Što trebamo, staviti u zagradu 'Obećajem, majke mi', pa da povjerujete?« rekao je Čedomir Backović, šef pregovaračkog tima za poglavlje 23 i pomoćnik ministra pravde, okupljenim predstavnicima svih nacionalnih vijeća nakon njihovog upornog insistiranja da se u Akcijski plan za ostvarivanje prava nacionalnih manjina stave  konkretne obveze koje država ima prema manjinama. 
Nepovjerenje manjina je logično – i do sada su postojala brojna zakonska rješenja koja se prosto nisu implementirala. 
»Kako mislite zakoni nisu konzistentni? Ne slažemo se s pasusom u Akcijskom planu o nekonzistentnoj implementaciji zakona« inzistirala je i Zorana Lužanin, pomoćnica u Ministarstvu obrazovanja. 
Tako su se tijekom dva dana aktivnog rada na sastavljanju Akcijskog plana za ostavarivanje prava nacionalnih manjina konstantno »lomila koplja« između nacionalnih manjina s jedne strane, te predstavnika vlasti s druge. A Saša Gajin, stručnjak kojeg je angažiralo Vijeće Europe, a koji je zadužen za sastavljanje ovog akcijskog plana, morao je diplomatski balansirati između ove dvije strane. »Zar ne mislite da treba pitati manjine o stvarima koje se njih tiču? Hoće li im biti dana prilika da se izjasne o nečemu što ih se tiče?« pitao je Gajin predstavnike Ministarstva. 
 
 
Vršac: Tko će konjem, tko topom a tko kraljem? 
 
»Mislim da se sinoć igrala jedna partija šaha između Ministarstva obrazovanja, Vijeća Europe i predstavnika manjina«, zaključio je u neformalnom razgovoru Saša Gajin nakon teškog radnog dana koji se završio iza 9 navečer u hotelu Villabreg u Vršcu, gdje su se predstavnici Radne grupe za izradu Akcijskog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina sastali s predstavnicima Ministarstva pravde i obrazovanja kako bi radili na finaliziranju spomenutog dokumenta (radi razjašnjenja pogledati stranicu 4 Hrvatske riječi).
Kako je u intervjuu za Hrvatsku riječ Gajin i rekao (a moći ćete ga pročitati u idućem broju) problem s ovakvim strateškim dokumentima, kao što je Akcijski plan, je da nisu dovoljno obvezujući; ipak, važno je  što u ovom procesu sudjeluju i oni na koje se odnosi, a to su manjine – samim time ovaj dokument ima veću političku težinu.  
 
Tatjana Ljubić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika