Kultura Kultura

Priča o glumcu i našim životima

 
Nagrađivana predstava Balon zagrebačkog Teatra EXIT gostovala je prošloga tjedna u Beogradu, Somboru i Subotici. Ovaj je hrvatski teatar poznat po bravuroznim glumačkim predstavama, što je Balon i potvrdio. 
Autor teksta predstave je Mate Matišić, a režiju potpisuje Mislav Brečić. U prvom redu, Balon se bavi glumcem i pitanjima vezanim za taj poziv, dok u pozadini ukazuje na naše frustracije, koje si stvaramo sami ali i potpomognuti brojnim apsurdima društveno-političke zbilje u kojoj živimo. 
 
 
Žanrovska kombinacija
U somborskom kazalištu Balon je igran na maloj sceni, a taj kontakt gledatelja i glumaca prijao je i jednima i drugima. Završetak predstave gledatelji su ispratili burnim pljeskom, a glumci su se na pozornicu vraćali četri puta. »Meni je ovdje bilo izvrsno. Volim kada je publika blizu i reagirala je od samog početka odlično na našu predstavu«, kaže jedan od četvero aktera u predstavi, poznati glumac Krešimir Mikić. »Predstava kombinira dva žanra. Jednu farsu i jednu grotesknu komediju koja je zabijena u jedan tragični okvir. Isto tako predstava provicira, jer se bavi pitanjima prije svega vjere, kriminala, morala, tako da nikada ne znamo kako će publika reagirati. Imamo toliko toga zajedničkog i sličnog, mada ove upitne vođe pokušavaju na nas uvjere da smo, ne znam kako posebni i specifični, prije svega bolji od susjeda. Ova predstava pokazuje da to i nije tako«, smatra glumac Vilim Matula. 
Maestralna gluma Matule i Mikića ono je što se izdvaja u ovoj predstavi. Matula se transformira od neuroznog glumca, što je bio na početku predstave, u jednog zanimljivog pripovjedača koji zaokuplja pažnju jedne depresivne žene. S druge strane Mikić na sceni pokazuje svoje glumačko umijeće transformišući se u nekoliko uloga– od zabrinutog supruga, pomalo nespretnog policajca i na koncu mafijaša.
 
H.R.
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika