Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Sjetva se bliži kraju

Ove godine sjetva je dosta skuplja u odnosu na prošlu godinu * Stručnjaci ne preporučuju sjetvu vlastitog sjemena, ukoliko to rade, preporuka je da obave kvalitenu zaštitu * Poljoprivrednici očekuju da se više pozornosti posveti i manjim gospodarstvima
 
Iako je optimalni rok odavno prošao, uslijed povoljnih vremenskih uvjeta sjetva pšenice na pojedinim parcelama u Srijemu privodi se kraju. Poljoprivredni stručnjaci predviđaju da će do kraja mjeseca ovom kulturom biti posijano 80 posto planiranih površina u Srijemu. Velika količina vlage u prethodnom razdoblju, kao i kasno vađenje šećerne repe, uvjetovale su probijanje agrotehničkog roka za sjetvu pšenice. U narednom razdoblju očekuju se povoljne vremenske prilike, što će svakako pogodovati boljem nicanju i klijanju pšenice, koja je poslije kukuruza druga po redu zastupljenosti poljoprivrednih kultura na srijemskim oranicama.
 
 
Veće površine pod pšenicom
 
U odnosu na prošlu godinu, kada je u optimalnom agrotehničkom roku zasijano više od polovine planiranih površina, ove je to urađeno samo na trećini površina. Prema riječima poljoprivrednih stručnjaka, očigledna je namjera da površina pod pšenicom bude i veća što se vidi iz velike količine prodanog sjemena ili dosta dorađenog sjemena u privatnoj režiji: »Proizvođači imaju veći interes za pšenicom, jer je ova godina bila izuzetno dobra, uz rod i preko osam tona po hektaru, a i cijena pšenice je dosta stabilna u odnosu na druge poljoprivredne kulture. Na burzi je cijena pšenice 20 dinara s PDV-om, a sušari za lagerovanu pšenicu plaćaju 18 dinara po kilogramu«, ističe Đuro Pajić iz Poljoprivredne stručne službe u Rumi.
Prema podacima Srijemske gospodarske komore, strna žita će se ove godine u Srijemu naći na oko 60 tisuća hektara, a od toga će pod pšenicom biti 55 tisuća. Ipak, preporuka stručnjaka je da svi koji još nisu posijali pšenicu povećaju količine sjemena za deset posto zbog sjetve izvan optimalnog roka: 
»Optimalan rok je bio do kraja listopada, ali zbog vremenskih prilika i kiše sjetva nije urađena na vrijeme. Određeni broj poljoprivrednih proizvođača je pripremio svoje zemljište i već završio pripremu, a oni koji to nisu uradili, svoje radove privode kraju. Prije toga je potrebno pripremiti cjelokupnu količinu gnojiva, fosfora i kalija i zatim pripremiti zemljište za sjetvu«, ističe Goran Drobnjak iz Poljoprivredne stručne službe u Rumi. 
 
Suzana Darabašić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika