Aktualno Aktualno

Imamo dobre zakone, ali ih slabo provodimo

Konferencija na temu »Položaj nacionalnih manjina u AP Vojvodini«, u kontekstu Posebnog akcijskog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina, održana je 10. studenog u Skupštini Autonomne pokrajine Vojvodine.
Konferenciju je otvorio domaćin konferencije potpredsjednik Pokrajinske vlade i pokrajinski tajnik za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine-nacionalne zajednice Mihály Nyilas, nakon čega se prisutnima obratio predsjednik Skupštine APV István Pásztor. Na konferenciji su sudjelovali i predstavnici diplomatskih misija u Srbiji, Delegacije EU i Misije OESS-a u Srbiji, manjinskih nacionalnih vijeća, predstavnici republičkih i pokrajinskih tijela i lokalnih samouprava, kao i organizacija civilnog društva.
 
 
Potrebni novi mehanizmi 
 
Predsjednik Skupštine Vojvodine István Pásztor je rekao da će akcijski plan biti važan za pregovaranje poglavlja 23 u pregovorima s Europskom unijom, jer se u tom poglavlju nalaze detaljne aktivnosti koje će biti realizirane u narednih nekoliko godina. Naglasio je kako su među tim aktivnostima i dopune i izmjene Zakona o nacionalnim vijećima, obrazovanje i mediji na manjinskim jezicima, kao i reagiranje na zločine mržnje.
»Dobro je što smo mi kao institucija uključeni u ovo kreiranje akcijskog plana za potrebe pregovaračkog poglavlja 23, jer smo praktičari i pratimo primjenu postojećih zakona na terenu«, rekla je zamjenica pokrajinskog ombudsmana Eva Vukašinović, i dodala kako se nada da će biti uvedeni neki novi mehanizmi koji će osigurati primjenu zakona
Šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU Tanja Miščević naglasila je da je zaštita prava nacionalnih manjina upravo zaštita koju mora osigurati većina s obzirom na veliki broj manjinskih zajednica u Vojvodini, kao i da Srbija radi dobar posao u pripremama za buduće članstvo.
 
Kristina Ivković Ivandekić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika