Kultura Kultura

Šokačka obuća u Gradskom muzeju

Govor, nošnja, igra, glazba su ono što se prvo ističe kada je riječ o tradicijskoj baštini, dok obuća, bilo ona radna ili paradna, ostaje skrajnuta. To je i razlog što se Udruga građana Urbani Šokci za ovogodišnje Dane hrvatske kulture odlučila prirediti izložbu tradicijske obuće Šokaca iz Podunavlja i susjedne Baranje. 
»Uz tradicijsko ruho specifična je i tradicijska obuća, bilo da je ona svečana ili radna. U Somboru takvu izložbu u skorije vrijeme nismo imali, pa je zato naša ideja bila izložba obuće. Projekt smo predložili Državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske, prihvaćen je i tako smo realizirali ovu izložbu. Rekla bih da se na ovoj izložbi može vidjeti, prije svega govorim o radnoj obući, obuća koja je za današnje vrijeme nezamisliva. Takve su recimo limene čizme koje su se koristile za košenje trske ili  drvene klizaljke. Na lokalnom govoru zvale su se 'šličuge', bile su od drveta i kanapom su se vezale za obuću. Nije se nekada samo klizalo već se drvenim štapom, koji je na kraju imao oblik lule igrao i hokej, ali se tada nije ni znalo da je to hokej.  Izložene su i pedule, ženska obuća koja se nosila 70-tih godina prošlog stoljeća. Izdvojila bih i i opanke, jer često se može čuti  da su one značajka nekih drugih naroda«, kaže predsjednica UG Urbani Šokci Marija Šeremešić. 
 
 
SURADNJA
 
Izložba je otvorena prošloga petka u Gradskom muzeju u Somboru i potvrda je višegodišnje suradnje koju Urbani Šokci imaju s tom ustanovom kulture. Potporu Danima hrvatske kulture u Somboru, osim Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, dao je i Grad Sombor. 
»Rado pomažemo sve programe nacionalnih zajednica. Hrvatska zajednica u Somboru je brojna i ima značajnu povijest i zato redovito pomažemo različite kulturne programe Hrvata u Somboru. Osim suradnje s hrvatskim udrugama u Somboru, proširujemo kulturnu suradnju i na Hrvatsku, prije svega s Osijekom«, kazao je vijećnik Gradskog vijeća Grada Sombora zadužen za kulturu Nemanja Sarač, koji je i otvorio izložbu. 
 
Zlata Vasiljević
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika