Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Tražimo samo ono što nam pripada

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir, postavila je nedavno Europskoj komisiji pitanja o položaju vojvođanskih Hrvata i poštivanju ljudskih prava i temeljnih sloboda, a posebno prava nacionalnih manjina. Kako je istaknula, Srbija ne izdvaja novac za tiskanje udžbenika na hrvatskom jeziku, što predstavlja kršenje međudržavnih sporazuma, kao što to predstavlja i nezastupljenost Hrvata u tijelima državne uprave i u Skupštini Republike Srbije. Također je navela da su hrvatski domovi, koje su gradili hrvatske udruge i društva, oduzeti i Republika Srbija ih odbija vratiti im u vlasništvo. Na upit zastupnice Marijane Petir u ime Komisije odgovor je dao povjerenik za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Europske unije Johanes Hahn, zaključivši kako je Srbija dužna jamčiti poštivanje temeljnih prava, uključujući pravo na zaštitu imovine u okviru članka 1. Protokola br. 1 uz Europsku konvenciju o ljudskim pravima, u skladu sa sudskom praksom Europskog suda za ljudska prava, ali da rješavanje pojedinačnih slučajeva ne predstavlja uvjet iz pravne stečevine. Na poslednji dio odgovora povjerenika Hahna, vezan uz povrat imovine hrvatskim društvima, reagirao je Krunoslav Đaković, predsjednik Hrvatskog kulturnog centra Srijem – Hrvatski dom, koji je istaknuo: »Hrvati ne traže ništa protivno zakonu, nego tražimo od države u kojoj živimo da nam, kao manjini, da što nam po zakonu pripada. Ako oni to ne žele učiniti, to je kršenje ljudskih prava«.
 
                                  
Zakon i njegova primjena
 
»Hrvatski dom u Srijemskoj Mitrovici sagradili su mitrovački Hrvati 1928. godine. U njemu je tada djelovalo sedam hrvatskih društava. Nažalost, nakon oslobođenja 1944. godine, kada je stradalo puno nedužnih mitrovačkih Hrvata, zgrada Hrvatskog doma je nacionalizirana i od tada je u vlasništvu države. Odlukom gradskih vlasti 2007. HKC Srijem – Hrvatski dom je ušao u posjed zgrade Hrvatskog doma. Kada je u Srbiji usvojen Zakon o povratu imovine i obeštećenju, uredno smo podnijeli zahtjev za povrat Hrvatskog doma. Osim službenog zahtjeva, lobirali smo da ovaj zahtjev prođe, jer nažalost, moraš imati i potporu politike za ovakve stvari. Prije nekog vremena na crkvenom godu u Beški, gdje su bili i protjerani Hrvati iz Beške, bila je prisutna i eurozastupnica Petir. Među ostalim, iznesen joj je i problem povrata imovine koja je oduzeta Hrvatima u Srijemu. Ona je uputila pitanje Europskoj komisiji, glede problema Hrvata u Srijemu, pa i glede povrata imovine«, podsjeća Đaković. 
Nakon nekog vremena Johannes Hahn je odgovorio na ovaj upit, u kojem se posebno osvrnuo na povrat imovine. »Budući da je svoj e-mail poslao svima onima koji su prvotno dobili pitanje od zastupnice Petir, smatrao sam dužnim reagirati na dijelove odgovora koji se odnose na povrat imovine«, kaže Đaković.  
 
Suzana Darabašić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika