Aktualno Aktualno

Tomislav Žigmanov izabran za novog predsjednika

 
Demokratski savez Hrvata u Vojvodini je poslije Bele Tonkovića i Petra Kuntića dobio trećeg predsjednika u svoj povijesti. Za novog predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini tajnim je glasovanjem izabran kao jedini kandidat književnik, profesor i ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov. Izabran je oko ponoći između petka i subote na izbornoj skupštini koja je trajala pet i pol sati. Za plan i program novog predsjednika DSHV-a glasovalo je 166 od 174 izaslanika koji su glasovali. 
Poslije održanih dvadeset i šest izbornih skupština za mjesne organizacije i četiri izborne skupštine podružnica DSHV-a, trinaesta redovita skupština DSHV-a održana je 30. listopada 2015. godine u Subotici. U dvorani Nove općine nazočilo je 193 od 277 izaslanika, koji su izabrani na izbornim skupštinama 26 mjesnih organizacija. 
 
 
Za dostojanstvo i ravnopravnost Hrvata u Srbiji
 
»Svjestan sam odgovornosti predsjednika DSHV-a, ona proizlazi iz činjenice da je DSHV od osnutka bio i do danas je ostao najvažniji stožer politički angažiranih Hrvata u Vojvodini, te njihov najutjecajniji čimbenik. Riječ je o političkoj stranci kojoj se imaju zahvaliti brojna postignuća: u oblasti ostvarivanja prava na informiranje i obrazovanju na materinskom hrvatskom jeziku, kao i glede službene uporabe hrvatskoga jezika. DSHV je politička stranka koja je prepoznavana kao integrativni, suradnički čimbenik s drugim institucijama i organizacijama Hrvata u Vojvodini, u zajednici koja očekuje istu vrstu aktivnosti, ne samo od hrvatskih institucija i organizacija nego i od pojedinaca, a osobito onih koji su pasivni promatrači ili malodušni za pitanja boljitka naroda kojem pripadaju. Stoga sam slobodan pozvati i njih  –  dođite, učlanite se u DSHV. Ovaj poziv važi osobito za mlade – budućnost ne samo da pripada vama, već uveliko ovisi od vas«, poručio je, iznoseći plan i program svoga rada Tomislav Žigmanov i najavio da će biti i predsjednik kontinuiteta: 
»Prije svega kontinuitet se ima odnositi na političku angažiranost za dostojanstvo Hrvata u Vojvodini i političko djelovanje za njihovu ravnopravnost. A ostvarivanje takvih političkih ciljeva do sada je, i nadalje će podrazumijevati, isključivo demokratska sredstva i demokratske metode. Kada je riječ o dostojanstvu Hrvata u Vojvodini nastavit ću se dosljedno zalagati da ne trpimo akte diskriminacije, već da kao Hrvati u vlastitom dostojanstvu budemo tretirani kao i drugi građani Srbije. To je temeljni preduvjet za političku slobodu Hrvata u Vojvodini. Ne želimo imati vanjske prisile u vanjskom djelovanju od nositelja moći, već takve koji omogućavaju pozitivno samoodređenje građana hrvatske nacionalnosti u Srbiji. Hoćemo jednostavno biti građani Srbije, jednaki u priznanju sa svima drugima. To vrijedi kako na nacionalnoj razini, tako i na regionalnoj i u svim lokalnim zajednicama u kojima Hrvati žive. Posebno ću inzistirati da se to ostvari u sredinama u kojima je bilo etnički motiviranog nasilja i etničkog protjerivanja 1990-tih, što mora imati za posljedicu memoriranje hrvatskih žrtava iz tog razdoblja.«
 
Zlatko Ifković
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika