Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Zlato za Golubinčane, Semeljene i Subotičane

Na drugom Međunarodnom festivalu velikih tamburaških orkestara, koji je održan proteklog vikenda u Rumi, nastupilo je deset tamburaških orkestara. Velikom broju gledateljstva u Kulturnom centru tijekom dva dana festivala predstavili su se Veliki tamburaški orkestar HKPD Matija Gubec iz Rume, tamburaški orkestar HKPD Tomislav Golubinci, Tamburaški orkestar općine Semeljci iz Republike Hrvatske, Gradski tamburaški orkestar Banja Luka, Subotički tamburaški orkestar, tamburaški orkestar Brač Studenjka iz Republike Češke
 
 
Centar glazbenog amaterizma
 
Festival tamburaških orkestara u Rumi ima dugogodišnju tradiciju, mijenjala su se samo njegova imena, da bi prije dvije godine postao međunarodnog karaktera: »Ruma je festivalski grad i ovdje je prije 50 godina održan prvi festival muzičkih društava Vojvodine. Tamburaški festival se održava već 25 godina u Rumi, a prije dvije godine poprimio je međunarodni karakter. Kulturni centar u Rumi građen je prije svega stoga što je Ruma više od 50 godina centar glazbenog amaterizma i iz tog razloga je održavanje ovakvog festivala u ovom gradu izuzetno važno«, istaknuo je Boško Bogičević, organizator festivala i dirigent Gradskog tamburaškog orkestra Branko Radičević. 
Hrvatsko prosvjetno društvo Matija Gubec iz Rume ove godine slavi 113 godina postojanja. Na festivalima u Rumi sudjeluju od dana kada je održan prvi festival tamburaških orkestara, pa sve do današnjih dana: »U Rumi je prvo bio organiziran Festival amaterskih društava Vojvodine, zatim Srbije, a sada je to međunarodni festival. Ovo je trenutačno najbolji festival koji se održava u Vojvodini, a možda i šire. Na festivalu sudjeluju veliki tamburaški orkestri i ovdje se sviraju zahtjevne skladbe. Na svakom festivalu mora biti jedna praizvedba, što je jako dobro jer animira ljude koji se bave skladanjem ozbiljne tamburaške glazbe i samim tim se obogaćuje kompletna tamburaška literatura. Ipak, moram istaknuti da društvo i zajednica ne pridaje dovoljno pažnje ovakvim manifestacijama. Više se cijene festivali na kojima se izvodi umjetnička glazba i gdje nastupaju mali sastavi. Zato  mislim da nema nas nekoliko entuzijasta, ovaj festival bi se odavno ugasio«, rekao je dirigent Velikog tamburaškog orkestra HKPD-a Matija Gubec Josip Jurca.
 
Suzana Darabašić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika