Aktualno Aktualno

Vojvođanski Hrvati na listama za izbore za Hrvatski sabor

Državno izborno povjerenstvo objavilo je za svih dvanaest izbornih jedinica pravovaljane predložene liste. Time je službeno počela izborna promidžba za izbor zastupnika za Hrvatski sabor, koja će trajati do ponoći 6. studenoga, kada počinje izborna šutnja. Od vojvođanskih Hrvata na listama za izbore za Hrvatski sabor u XI. izbornoj jedinici nalaze se Petar Kuntić i Zlatko Ifković. 
U XI. izbornoj jedinici, gdje se biraju tri zastupnika od hrvatskih državljana koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, pravovaljanim je proglašeno 11 lista. Na zbirnoj kandidacijskoj listi za izbor zastupnika u Hrvatski sabor u XI. izbornoj jedinici, Domoljubna koalicija okupljena oko Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) nalazi se pod rednim brojem 3, a predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Petar Kuntić nalazi se na njihovoj listi na 11. mjestu. 
 
Koalicija Hrvatske konzervativne stranke (HKS), Hrvatske stranke prava (HSP) i Obiteljske stranke (OS) nalazi se na zbirnoj listi pod rednim brojem 4, a na njihovoj listi nalazi se i predsjednik Hrvatske nezavisne liste iz Subotice Zlatko Ifković na 3. mjestu.
Na parlamentarnim izborima za osmi saborski saziv, osim u Hrvatskoj, moći će se glasovati i u inozemstvu, na 114 biračkih mjesta u 48 država. Za Republiku Srbiju su određena dva biračka mjesta – u Veleposlanstvu u Beogradu, te u Generalnom konzulatu u Subotici. Najviše mjesta za parlamentarne izbore 2015. godine, 33, određeno je za Bosnu i Hercegovinu.
Prva će se birališta za parlamentrane izbore za Hrvatski sabor otvoriti u Australiji, u subotu 7. studenoga u 21 sat po hrvatskom vremenu, a posljednje biralište u Los Angelesu u ponedjeljak 9. studenoga u 4 sata ujutro po hrvatskom vremenu.
Na parlamentarnim izborima za Hrvatski sabor prije četiri godine glasovalo se u 52 države, a za ove izbore se ne glasuje u Iranu, Maleziji, Maroku, Siriji, Venezueli i Novom Zelendu, gdje su zatvoreni hrvatski konzulati. U odnosu na 2011. godinu, ove se godine može glasovati u Brazilu i Kataru. 
 
Zlatko Ifković
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika