Intervju Intervju

Iznjedriti bolji položaj hrvatske zajednice

Velimir Pleša novi je generalni konzul Republike Hrvatske sa sjedištem u Subotici. Na to mjesto je došao s dužnosti generalnog konzula RH sa sjedištem u Mostaru, koju je obnašao sedam godina. To iskustvo će mu, kaže, dobro doći i u radu u novoj sredini gdje se Hrvati suočavaju sa sličnim problemima kao i Hrvati u BiH, s jednom razlikom da su Hrvati u BiH konstitutivni narod, a Hrvati u Srbiji nacionalna manjina. Generalni konzul poručuje kako će hrvatska zajednica u njemu imati iskrenog partnera i suradnika osobito na planu povezivanja Hrvata u Srbiji s maticom i obrnuto. 
 
 
HR: Na dužnost generalnog konzula u Subotici dolazite s dužnosti generalnog konzula u Mostaru, vjerojatno će Vam to iskustvo puno značiti u radu na novoj dužnosti generalnog konzula u Subotici. 
Zaista iskustvo koje nosim iz Bosne i Hercegovine odnosno svog mandata na dužnosti generalnog konzula u Mostaru vrlo dobro će mi doći prije svega na početku mandata i u sagledavanju odnosa kakvi vladaju na području generalnog konzulata Subotice koji teritorijalno obuhvaća područje dvije trećine Vojvodine i na kojem živi najveći broj Hrvata u Republici Srbiji. Upravo zbog toga je u Subotici osnovan Generalni konzulat jer se potreba za generalnim konzulatom upravo i pojavljuje na područjima gdje žive Hrvati. Iako su ti odnosi u BiH između Hrvata i središnje vlasti u Sarajevu podosta različiti od ovih koji su ovdje između Hrvata i središnjih vlasti u Beogradu oni se mogu u neku ruku podvesti pod jednoznačnik i biti komparirani. Naime, iako su u BiH Hrvati konstitutivni narod oni su zaista konstitutivni narod samo na papiru. U stvarnosti je puno bliže ponašanje središnjih vlasti u BiH kao prema manjinskom narodu koji se pokušava »izgurati« na poziciju nacionalne manjine i u tom slučaju bi oni bili u istoj situaciji u kakvoj jesu Hrvati u Srbiji. Duboko sam uvjeren da se to u BiH neće dogoditi obzirom na brojnost Hrvata i obzirom da Hrvati u BiH ipak imaju tu jednu notu žilavosti boraveći na tim prostorima već stoljećima i sigurno će učiniti sve da se promijeni situacija u smjeru da oni postanu i stvarno konstitutivni narod koji će kao jedan tronožac biti oslonac te države. Kad su u pitanju odnosi ovdje, o kojima ja mogu više znati i znam iz nekih pisanih dokumenata, knjiga, edicija koje su mi došle u ruke, a mogu čak reći i na osnovu ova tri tjedna mog boravka u Subotici, da je manjinsko pitanje zaista pitanje koje hrvatsku nacionalnu manjinu opterećuje, a u određenoj mjeri je to pitanje koje zavrjeđuje dostatnu pažnju u odnosima dviju država. 
 
Jasminka Dulić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika