Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Vojvodina zaslužuje više

 

U državnom parlamentu ima oko 50 zastupnika s teritorija Vojvodine, što znači da bi se interesi Vojvodine mogli na kvalitetan način zastupati ukoliko bi svi ti zastupnici  dosljedno štitili interese Vojvođana, smatra šef zastupničke skupine nacionalnih manjina

Funkcioniranje republičkog parlamenta: kako se i na koji način zastupaju interesi Vojvodine, bila je tema razgovora s narodnim zastupnikom Bálintom Pásztorom, koji je u Novom Sadu održan u prošli četvrtak. Organizator je bio Vojvođanski klub, čiji je predsjednik Đorđe Subotić istaknuo kako je Vojvodina postala nedovoljno razvijeno područje i da na to stalno treba ukazivati. Zbog toga je Vojvođanski klub uputio pismo predsjedniku Vlade Vojvodine Bojanu Pajtiću, Pokrajinskom ombudsmanu, zastupnicima u Skupštini APV i predsjedniku Skupštine APV, u kome se traži analiza ekonomskog stanja u Vojvodini kao i da se o tome otvori debata u skupštinama Srbije i Vojvodine. Istaknuo je kako je na pismo odgovorio samo predsjednik Skupštine APV Sándor Egeresi.

»Ova bi tema mogla ponijeti i naziv 'Tko i kako brani Vojvodinu', a ovu vojvođansku vladu nazivamo stranačkim odjelom republičke vlade, jer se postavlja pitanje zašto ona šuti o poražavajućim podacima za Vojvodinu«, rekao je Subotić.

 

Nitko ne može sam

 

Bálint Pástzor je istaknuo kako se on osobno trudi  dosljedno zastupati interese svih građana i građanki. »Nitko ne može sam nešto postići, smatram da smo sve postigli zajedno, a ono što nismo uspjeli, to je zato jer za određene amandmane nismo imali potporu naših kolega u Skupštini«, rekao je Pásztor. »Neću govoriti o drugim strankama jer to nije u duhu ponašanja Vojvođana. U Narodnoj skupštini je oko 50 zastupnika s teritorija APV, što znači da bi se interesi Vojvodine mogli na kvalitetan način zastupati ukoliko bi svi ti zastupnici, ili bar oni koji pripadaju vladajućoj koaliciji kojoj pripada i moja stranka, dosljedno štitili interese Vojvođana. Kada je prije dvije godine usvojen proračun protiv koga smo mi glasali, vidjeli smo kako smo usamljeni. Ali vrijedi biti ustrajan, primjer je proračun za 2011. godinu gdje smo se uspjeli izboriti za poštovanje Ustava kao i poštovanje ustavnog minimuma u svezi s financiranjem APV. Ali problem je u tome što je 7 posto najmanje što pripada Vojvodini, a shvaćeno je da je to dovoljan postotak za ovu pokrajinu. Ove godine ne možemo tvrditi da je Ustav prekršen, ali interesi građana i građanki Vojvodine jesu prekršeni. Poanta jest da nas u ovakvim situacijama podrže kolege bez obzira na stranačku pripadnost.«

Pásztor je ukazao na činjenicu da je Republika Srbija i dalje visoko centralizirana država, odnosno jedina zemlja u Europi u kojoj autonomne pokrajine, općine i gradovi nemaju svoju imovinu. »Situacija u kojoj oduzetu imovinu Vojvodini pet vlada do sada, a sljedećeg tjedna i šesta, podvode pod normalno stanje. Kada se govori o ovim temama onda nas se optužuje za separatizam, kao i kada se traži bilo što drugo«, rekao je on.

Govoreći o usvojenom Statutu Vojvodine i obvezama koje republika ima prema pokrajini, a koje već duže vrijeme čekaju realizaciju i čije je odlaganje stalna pojava,

Pásztor je naveo primjer Republike Srpske koja je u republičkoj skupštini u rujnu prošle godine usvojila zakon po kome sva imovina BiH koja se nalazi na teritoriju Republike Srpske jest njeno vlasništvo. »Ne kažem da je ovakav način ispravan, to bi bilo protuustavno, svakako sam protiv ekstrema i onoga što nije u interesu građana Vojvodine i ne tvrdim da možemo staviti znak jednakosti između naše pokrajine i Republike Srpske, ali ovo govorim kako bih pokazao kako se u Srbiji razmišlja o pitanjima Vojvodine.«

 

Nijedan ministar iz pokrajine

 

»Vlada Srbije od sljedećeg tjedna neće imati niti jednog ministra s teritorija Vojvodine, pa se postavlja pitanje kako je moguće da vladajuća većina i stožerna stranka vladajuće većine smatraju da u Vojvodini ne postoji dovoljno stručna osoba da bude ministar. Imat ćemo situaciju da prvi put od 2000. godine ministar za poljoprivredu neće biti s teritorija APV. Naravno, ne smatram da Vladu treba sastavljati po teritorijalnom ili bilo kom drugom sličnom ključu, i mi ćemo glasovati za nju jer nam ne odgovaraju izvanredni parlamentarni izbori budući da bi to značilo kako Zakon o imovini, kao i Zakon o restituciji, ne bi bili doneseni do kraja godine. Također smatram kako je šteta što će biti ukinuto Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, posebice zato što se Srbija smatra multikonfesinalnom zemljom u kojoj 17 posto čine pripadnici nacionalnih manjina. Smatram da je rekonstrukcija teška demagogija i da oni misle kako mogu obmanuti narod«, komentirao je Pásztor.

Odgovarajući na pitanje o otvaranju ureda u Bruxellesu Pásztor je rekao kako to isključivo ovisi o Vladi i Ministarstvu vanjskih poslova, a glede rejtinga stranaka istaknuo je kako je nezadovoljstvo naroda ogromno, kao i da ljudi u ovakvim momentima jedinu nadu vide u oporbenim strankama i to po pravilu u najjačoj oporbenoj stranci. Demokratska vlada je sve izbore dobila u Vojvodini od 2000. naovamo, pa bi o tome trebala razmisliti jer je sve ono što radi Vojvodini neustavno i neracionalno i Vojvođani to neće dugo trpjeti.

»Sve dok je dvojba želimo li u Europsku Uniju ili ne, hoćemo li u NATO ili ne, dok lutamo u našoj vanjskoj politici, ne možemo očekivati strane investicije, a to je suština. Moramo znati pravac naše vanjske politike, kao i to da ljudima treba reći istinu a ne ono što žele čuti«, smatra Bálint Pásztor.

 

Ankica Jukić-Mandić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika