Kolumne Kolumne

Izbori

Parlamentarni izbori u Republici Hrvatskoj sve su bliži, pa iz Državnog izbornog povjerenstva apeliraju na građane da provjere jesu li na popisu birača i imaju li vrijedeće osobne iskaznice. Kada su u pitanju birači koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, kao i prethodnog puta, oni trebaju obaviti prethodnu i aktivnu registraciju birača kako bi mogli pristupiti glasovanju na izborima (o tome detaljniju uputu pogledajte na strani 10. u ovome broju). Popis birača zaključuje se 28. listopada, a potpredsjednica DIP-a Vesna Fabijančić Križanić je poručila: »Naravno da će i netko tko nije to napravio do 28. listopada moći dobiti potvrdu za glasovanje i na sam dan izbora.« No, jednostavnije je uraditi to ranije. U svakom slučaju, glasovat će se u subotu i nedjelju, 7. i 8. studenoga, od 7,00 do 19,00 sati u Konzularnom uredu Veleposlanstva RH u Beogradu i u Generalnom konzulatu RH u Subotici. Dakle, svaki hrvatski državljanin u »dijaspori« moći će glasovati ako to želi. 
Iskustvo je pokazalo kako je odaziv pripadnika hrvatske nacionalne manjine u Srbiji prilično slab, među najneaktivnijima su se pokazivali svih ovih godina. Neke zamara prethodna registracija, nekima je daleko i predstavlja trošak odlazak u Suboticu ili Beograd. No, možda ove godine dodatni poticaj bude to što se od ove godine i na parlamentarnim izborima uvodi preferencijsko glasovanje. To znači da će moći birati ili stranku ili osobu s imenom i prezimenom. Davanje preferencijskog glasa na ovaj način omogućuje biračima da suprotno volji predsjednika stranke ili koalicijskim dogovorima utječu na redoslijed ulaska u Hrvatski sabor i da tako ostvare puno veći utjecaj na to tko će sjediti u Saboru. S druge strane, kako sada stvari stoje, birači u XI. izbornoj jedinici, to jest Hrvati izvan Hrvatske, moći će birati samo između kandidata, ali ne i između stranaka. 
Prema medijskim napisima, za sada samo Hrvatska demokratska zajednica ima svoju listu i za sada su na toj listi bivši ministar za financije i donedavni predsjednik saborskog odbora za Hrvate izvan Hrvatske Ivan Šuker (HDZ) i glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić. Demokratski savez Hrvata u Vojvodini je pozvao birače da daju potporu upravo ovoj stranci ističući kako su do sada pokazivali više senzibiliteta za probleme Hrvata izvan Hrvatske. Ako ostane kao sada, a tako je i najavio predsjednik Socijaldemokratske partije, Hrvati izvan Hrvatske neće niti moći glasovati za ovu stranku, jer ona neće imati svoje kandidate u XI. izbornoj jedinici. Time je SDP još jednom potvrdio da Hrvate izvan Hrvatske ne smatraju relevantnima niti za Hrvatsku niti za svoju politiku. No, pričekajmo 19. listopada kada se zaključuju izborne liste. Možda se pojavi još neko  ime ili stranka. A do tada »uživajte« u predizbornom showu.  
J. D.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika