Aktualno Aktualno

Okrugli stol – Understanding Vojvodina

Na manifestaciji Europski tjedan gradova i regija Otvoreni dani 2015., koja se ove godine održava trinaesti put za redom u Bruxellesu (12.-15. listopada), u Europskom parlamentu održan je 13. listopada okrugli stol pod nazivom Understanding Vojvodina. Održavanje ovog okruglog stola organiziralo je Pokrajinsko tajništvo za kulturu i javno informiranje i Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka, u suradnji s Fondom Europski poslovi AP Vojvodine. 
 
Medijator okruglog stola bio je Franc Bogovic, član Europskog parlamenta, a u debate su se uključili i Ivan Jakovčić i Andor Deli, poslanici u Europskom parlamentu, kao i brojni drugi gosti koji su došli prisustvovati prezentaciji vojvođanskih institucija kulture nacionalnih zajednica. Sudionike okruglog stola pozdravio je i predsjednik Pokrajinske vlade dr. Bojan Pajtić, a u uvodnom dijelu obratio se pokrajinski tajnik za kulturu i javno informiranje Slaviša Grujić. Prezentaciji su prisustvovali i pokrajinski tajnik za međuregionalnu suradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski i pokrajinski tajnik za znanost i tehnološki razvoj Vladimir Pavlov, navodi se u priopćenju Pokrajinskog tajništva za kulturu i javno informiranje.
Cilj predstavljanja Vojvodine na okruglom stolu je da se kroz prezentacije rada šest profesionalnih ustanova kulture, Srba kao većinskog stanovništva, i tradicionalnih manjinskih zajednica Mađara, Rumunja, Rusina, Hrvata i Slovaka, čiji su jezici i pisma u službenoj uporabi u AP Vojvodini, prikaže multikulturalnost Vojvodine, kroz prizmu očuvanja i unapređenja, ali i prožimanja kulturnog naslijeđa i kulturnog stvaralaštva preko 20 nacija koje u njoj žive.
 
H.R.
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika