Aktualno Aktualno

Dr. Bačić na seminaru u Bruxellesu

Seminar Izazovi i mogućnosti za manjine u Srbiji u organizaciji rumunjskoga zastupnika u Europskome parlamentu i člana Parlamentarnog komiteta o stabilizaciju i pridruživanju Srbije EU Marian-Jeana Marinescua održan je 30. rujna 2015. u Europskome parlamentu u Bruxellesu. Uz organizatora, sudionik  seminara bio je njemački zastupnik u EP David McAllister, član Odbora za vanjske poslove EP-a te izvjestitelj EP-a za Srbiju i autor nacrta Rezolucije EP-a o napretku Srbije za 2014. godinu.
 
 
Na seminaru su sudjelovali predsjednici rumunjskog, hrvatskog, slovačkog, mađarskog, bugarskog bošnjačkog, romskog i albanskog vijeća, koji su iznijeli svoja viđenja stanja manjinskih prava, osobito s pozicija vlastitih manjinskih zajednica, i očekivanja tijekom pristupnoga procesa Srbije EU. Tijekom razgovora pozdravljen je dosadašnji napredak Srbije u ostvarivanju manjinskih prava i općenito vladavine prava, ali su iznesena i očekivanja daljnjih koraka na ovome planu, što podrazumijeva i da budući Akcijski plan za ostvarivanje manjinskih prava bude integralni dio pristupnog procesa, napose u svjetlu poglavlja 23. Također je ukazano na potrebu izmjene pravnoga okvira koji mora omogućiti predstavljenost svih manjina u parlamentu, osobito na nacionalnoj razini. Posebice je apostrofirana i potreba stvaranja održivog sustava informiranja na manjinskim jezicima nakon privatizacije lokalnih medija, te restitucija imovine konfiscirane od komunističkih vlasti.
Predsjednik HNV-a Slaven Bačić održao je također i radni sastanak s Andrejom Plenkovićem, hrvatskim eurozastupnikom i dopredsjednikom Odbora za vanjske poslove EP-a, o stanju i stupnju provedbe manjinskih prava Hrvata u Republici Srbiji.
H. R.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika