Tema Tema

(R)ADIO Subotica: Treća sreća za 13 tisuća eura?

Skupština Grada Subotice je na izvanrednoj sjednici usvojila odluku da pokuša i treći put prodati, odnosno privatizirati Radio Suboticu, nakon što su dva prethodna pokušaja bila neuspješna, jer nije bilo zainteresiranih kupaca. Cijena radija u ovoj trećoj ponudi iznosila bi 13.350 eura, što je 33% od početne cijene koja je iznosila 40.030 eura. Ovu odluku Skupštine treba odobriti (ili ne odobriti) i državna Agencija za privatizaciju, koja vodi proces privatizacije medija u Srbiji. Vremena ima još jako malo - cijeli proces privatizacije mora se završiti do 31. listopada ove godine, dakle za malo više od tri tjedna. 
 
 
Konzorcij za kupovinu Radio Subotice
 
»Želimo još jednu šansu za privatizaciju. Mi tražimo poslodavca. Moj je stav da ako se nije javio, treba ga nekako stvoriti. Ako ništa drugo, pravimo neki konzorcij, ali to je sad na dugom štapu«, kaže Ljubiša Stepanović, direktor Radio Subotice. Ideja o konzorciju nametnula se i tijekom izvanredne sjednice Skupštine održane u ponedjeljak ovog tjedna, kada je gradski vijećnik Mirko Bajić (Savez Bačkih Bunjevaca, SBB) za govornicom rekao kako on ima interesa u privatizaciji ovog subotičkog radija, jer radi produkciju programa na bunjevačkom i želi negdje taj program i emitirati. Misli kako bi se to moglo napraviti  kroz model »konzorcija manjina i Srba, da bi se spasio radio«. U neformalnim razgovorima ime Mirka Bajića se spominje kao osobe koja je najviše zainteresirana za kupovinu Radio Subotice, a za govornicom ga je samostalni vijećnik (Pokret građana »Sada«) Szilard Almasi upravo i pitao planira li on ili »interesne skupine« oko njega kupiti Radio Suboticu. S obzirom da je Bunjevački media centar, čiji je Bajić direktor, 16. rujna ove godine dobio od Grada Subotice 350.000 dinara za sufinanciranje projekta - Internet glasilo Bunjevačka rič - radio emisija (i to putem pojedinačkog davanja, a to znači mimo natječaja nego na temelju odluke gradonačelnika), sasvim je moguće da on i pokušava naći načina da se radio otkupi. 
Ideju o konzorcij podržava i sadašnji direktor Radio Subotice Stepanović. »Zalažem se za formiranje konzorcij koji bi se zvao Ujedinjene nacije Subotice. Ako se četiri nacionalna vijeća - mađarsko, hrvatsko, bunjevačko i njemačko ujedine, neka pozovu i neke predstavnike Srba i građane koji se ne žele nacionalno izjašnjavati,  neka zajedno uđu u ovu stvar. Neka jedni imaju 30%, drugi 10%, treći 10%, četvrti 5%, a neka ostali nose ostatak (vlasništva, op.a) i kupe radio, pa onda imaju pravo iz raznih republičkih, pokrajinskih i lokalnih proračuna tražiti sredstva za informiranje. S druge strane, jamčim, održivo je financiranje kad postoji ovakav model koji se može vezati iziravno za proračun«, kaže Stepanović. 
 
Tatjana Ljubić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika