Aktualno Aktualno

Je li normalno mrziti druge?

 
Prošlotjedno izvještavanje većine srbijanskih medija, ponajprije tiskanih, pokazalo je kako govor mržnje prema drugome i drugačijem ne samo da nije stvar prošlosti, nego je evoluirao, profesionalizirao se i postao dijelom medijskog mainstreama u Srbiji. Medijske su udruge ovakvo izvještavanje okarakterizirale kao huškanje na rat i širenje jezivog govora mržnje, na isti način kao što su to činili krajem osamdesetih i tijekom devedesetih godina prošlog stoljeća. 
»To samo pokazuje kako se ovakve prilike jedva čekaju i ukoliko se vlast ne ograđuje od takvih medija, to samo znači da se ona slaže s njima i da je službena politička platforma Srbije za potrebom stvaranja dobrih odnosa i pomirenjem zapravo najobičnija šuplja priča koja se razotkriva upravo na ovakvim primjerima«, objašnjava Dinko Gruhonjić, predsjednik Nezavisnog udruženja novinara Vojvodije (NDNV) prošlotjedno divljanje medija u Srbiji kada je širenje mržnje prema Hrvatima bilo gotovo  sasvim normalno.
 
 
Licemjerje na djelu 
 
Ova medijska ostrašćenost započela je krizom s izbjeglicama. Nakon što je Mađarska i hermetički zatvorila granicu sa Srbijom, izbjeglice su morale naći novi put prema zapadnoj Europi. Tisuće izbjeglica počelo je dolaziti u Hrvatsku, na što je Vlada Hrvatske nakon nekoliko dana reagirala zatvaranjem granica i blokadom kamionskog prijevoza robe iz Srbije u Hrvatsku. To je mjera koja je, ponajpre, bila uperena protiv Srbije kako bi se izvršio pritisak da Srbija počne, kako je to hrvatski premijer Milanović rječito objasnio, »malo šarati« te slati izbjeglice i u Bugarsku, Rumunjsku, Mađarsku.  Premijer Srbije Aleksandar Vučić i srbijanska Vlada uzvratili su blokadom granica za kamione i robu iz Hrvatske. Tada je hrvatski premijer Zoran Milanović zabranio ulazak u svoju zemlju svima sa srpskim putovnicama i srpskim registracijama (a karikaturist Corax ovaj sukob to dobro oslikao borbom rogova dvaju volova), na što je većina  mediji u Srbiji potpuno podivljala i iako su izjave srbijanskih političara bile puno blaže od hrvatskih kolega, mediji su uvredljivim, senzacionalnim, diskriminirajućim i člancima punim govora mržnje nazivali Hrvatsku onim što ona za  njih jest, a to je otprilike: ustaška zemlja srbomrziteljskog naroda s idiotskim premijerom. I sad, tko će snositi odgovornost za to? 
 
Tatjana Ljubić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika