Kolumne Kolumne

Preseljenje problema

Izbjeglička kriza u Europi i dalje traje. S graničnog prijelaza Horgoš, na kojem su se prošlog tjedna izbjeglice sukobile s mađarskom policijom, velikom brzinom su se izbjeglice preselile na granične prijelaze s Hrvatskom, a s njima su se preselili i problemi prihvata i tranzita, kao i međudržavne napetosti. Dok su prošloga tjedna Mađarska i Srbija razmjenjivale diplomatske note, a zatim u Beogradu ministri vanjskih poslova poljupce, ovoga tjedna Srbija i Mađarska su se našle na jednoj, a Hrvatska na drugoj strani (ne)diplomatskog prepucavanja. 
Valja se podsjetiti na događanja od prošloga tjedna, jer se ona odvijaju ubrzanim tempom, pa se ono što se dogodilo prije par dana sada čini kao daleka prošlost. Prošle srijede jedna grupa izbjeglica je u pokušaju da uđe u Mađarsku bacala različite predmete na mađarsku stranu graničnog prijelaza, na što je mađarska policija uzvratila suzavcima i vodenim topovima. Zbog pasivnosti srpske policije koja nije pokušala spriječiti napade, Mađarska je prosvjedovala i zatražila od srpskih vlasti da poduzmu mjere protiv napadača, na što je Beograd uzvratio prosvjednom notom zbog ispaljenih patrona suzavca na teritorij Srbije. U petak je već uslijedio dolazak ministra vanjskih poslova Mađarske u Beograd gdje je razgovarao sa šefom srpske diplomacije o izbjegličkoj krizi i odnosima dviju zemalja. Nesporazumi su u kratkom roku izglađeni i sa sastanka je poslana poruka kako odnosi između dvije zemlje nikad nisu bili bolji. U isto vrijeme iz Hrvatske su poslane poruke kako se Hrvatska neće ponašati ni kao Mađarska, ni kao Srbija, ni kao Makedonija i da će se prema izbjeglicama ponašati humano. U početku je sve izgledalo kako je »sve pod kontrolom«, ali s dolaskom sve većeg broja izbjeglica ni scenarij A, ni B, kojeg je najavljivala Vlada Hrvatske, nisu se pokazali učinkovitim, pa su izbjeglice usmjerene prema Mađarskoj, na što je Mađarska, osim oštrim prosvjedima, uzvratila i gradnjom novih ograda od žice, ovoga puta prema Hrvatskoj. Kada se broj izbjeglica koji dolaze iz Srbije počeo mjeriti u desecima tisuća Hrvatska je zatvorila granicu za teretni saobraćaj što je prouzrokovalo ozbiljnu napetost sa Srbijom.
Danas je srijeda, aktualan je ultimatum koji je premijer Srbije objavio Hrvatskoj da će, ukoliko se ne otvore granice, uzvratiti kontra-mjerama. 
Što li nas još čeka? Teško je to predviđati, ali je ovoga tjedna postalo jasno da izbjeglički val sa sobom nosi ne samo humanitarne, već i ozbiljne političke, ekonomske i sigurnosne probleme zemljama kroz koje prolaze. Na žalost rješenje se ne vidi, barem ne iz vizure običnih građana. Ostaje samo »zauzimanje moralnog stava« bez jasnog poznavanja činjenica. Neki polaze od pitanja »kako će nas povijest pamtiti«, a drugi dodaju - hoće li nas pamtiti »po humanosti ili gluposti«?
A umjesto rješavanja problema i suradnje država narod se »zabavlja« prepucavanjima i  nepriličnim komentarima pojedinih političkih lidera. Za razliku od izbjeglica koje, čini se, vrlo dobro znaju što žele i uporno idu prema tom cilju, političari u regiji, ali i u Europskoj uniji, čini se to ne znaju, a u novonastalim problemima koji se ne znaju riješiti loptica se prebacuje s jedne na drugu zemlju a stare zavade brzo isplivaju na površinu. 
J. D.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika