Kolumne Kolumne

Koga briga?

U novom broju našeg tjednika donosimo i jednu neprijatnu, aktualnu temu o životu nakon gubitka posla. Znamo da je gubitak posla jedan od najstresnijih događaja u životu ljudi, ali u našoj temi donosimo i mišljenja o tome što se može učiniti nakon gubitka posla i na koji se način mogu nadvladati, time izazvane, psihološke tegobe.
Jako je teško kada nam »nebo padne na glavu«, ali što se kaže – kada treba zvoniti na uzbunu, zvoni, makar i ne bio na dužnosti zvonara. Zvoniti glede ekonomske situacije u ovome podneblju je trebalo odavno, ali jedno je zvoniti, a drugo je rješavati probleme. Ruže ne cvatu ni mnogima koji su zaposleni, a važi i sljedeća stvar – najbolja mjera jedne epohe jest raspon između »patuljka« i »diva«. Tako je to oduvijek bilo, a izgleda da će tako i ostati. Jedno je sigurno – ako hoćeš pjevati u , moraš se najprije priviknuti na dirigentovu palicu.
Nakon nedavne kontrole ekonomskog programa Vlade Srbije, a iz predostrožnosti zbog aranžmana sklopljenim s Međunarodnim monetarnim fondom, šef misije MMF-a James Roafje na konferenciji za tisak izjavio kako će tijekom sljedećeposjeta u studenome biti razmotreno u kojoj se mjeri trajno povećanje prihoda može iskoristiti za povećanje rashoda u idućoj godini, te naglasio kako su se građani u ovome podneblju navikli da se njihova osobna primanja usklađuju s rastom cijena, kako inflacija ne bi»pojela« povišice, ali da sada ovdašnji građani moraju svoja očekivanja prilagoditi novoj realnosti. 
Jest premijer Vučić izjavio da će ogodine biti ostvaren gospodarski rast od 0,5 posto, što je potvrdio i MMF, ali trebamo imati u vidu da se time gospodarstvo još neće vratiti na razinu proizvodnje iz 2008. godine. Nije ni čudno što je Roaf izjavio i to da očekivanja građana ne trebaju biti prevelika glede podebljanja njihovih lisnica, ni u ovim aktualnim uvjetima niske inflacije u Republici Srbiji.
Ruže ne cvatu za sve ni u Belgiji, dakle niti tamo nije sve med i mlijeko, gdje proizvođači mlijeka ovih dana proju zbog niskih cijena njihovih proizvoda. Mljekari traže da im se vrate subvencije i ograniči uvoz mlijeka, nakon što je belgijska vlada, a povinujući se propisima Europske unije, posljednjih godina postupno obustavila dotacije farmerina i otvorila stržište za uvoz jeftinog mlijeka iz inozemstva. To je naravno dovelo do pojeftinjenja mlijeka, a belgijski farmeri tvrde da im prijeti bankrot, ako se ponovno ne uvede stari sustav subvencija i carina na uvozno mlijeko.
Pozornost glede ekonomije izaziva i podatak da porast turističke šnje i potražnje za radnicima u hrvatskom turizmu ne prate i porasti plaća zaposlenih u tom sektoru, pa tako njihove plaće zaostaju za prosjekom u gospodarstvu na državnoj razini. Postoji i pokazatelj da je ove sezone u turizmu u Hrvatskoj radilo blizu 90 tisuća radnika, od kojih je tek oko 40 tisuća stalno zaposlenih, što pokazuje da je povećano samo sezonsko, ali ne i stalno zapošljavanje u turizmu. 
Tko rano rani, dvije sreće grabi, kaže radnička bajka, a nekada se govorilo – život je borba, Borbakošta dva dinara, a dva dinara košta i limunada. Nema danas više ni novina Borba, a nema više ni radija B92. I koga briga? Pogotovo za bajke.
Z.S.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika