Intervju Intervju

Treba nam politika hladnog mira

Ionako krhki odnosi službenog Beograda i Zagreba opet su poljuljani i to nakon obilježavanja 20. obljetnice Oluje. Dva dijametralno suprotna gledišta na jedan isti događaj samo su produbila stare, očigledno još nezaliječene rane. Ono što se proteklih dana dalo vidjeti i čuti na relaciji Beograd – Zagreb su prosvjedne note, ili moglo bi se reći diplomatski spor oko toga tko promiče govor mržnje i uvreda. Sve to proteklo je bez službenih komentara bilo koga iz Europske unije, zbog sezone godišnjih odmora ili pak nekog drugog razloga, ali očitovanja o obilježavanju Oluje i pogoršanih odnosa na relaciji Beograd – Zagreb nije  bilo. Dva su desetljeća malo za pomirenja, a gospodarstvo će prije politike pomiriti regiju, smatra analitičar Dušan Janjić, dok Vesna Petrović iz Centra za ljudska prava smatra kako  političari svakog 5. kolovoza koriste žrtve i sjećanja iz rata isključivo u manipulativne svrhe, a u međuvremenu se samo deklarativno zalažu za pomirenje.
U kom će se pravcu sada razvijati budući odnosi Srbije i Hrvatske, mogu li dvije države riješiti pitanja koja otvorena stoje 15 godina, neke su od tema o kojima smo razgovarali s novinarom Zoranom Panovićem, glavnim i odgovornim urednikom dnevnog lista Danas. 
 

HR: Obljetnica Oluje u Hrvatskoj se slavila, a u Srbiji je obilježena Danom sjećanja. Vaš pogled na ta dešavanja u dvjema državama, evo s distance od nekoliko dana?

 

Meni je osobno bilo mučno gledati sve to što se događalo glede obilježavanjaOluje. Mogu kazati kako sam imao nekakav osjećaj da će se nešto slično događati i u jednoj televizijskoj emisiji javno sam, zabrinut novinarsko-građanski, upitao ministra vanjskih poslova Srbije Ivicu Dačića sprema li seSrbija za tri teške obljetnice – dvadeset godina  Srebrenice, dvadeset godina Oluje i dvadeset godina  Dejtonskog sporazuma. Nije bilo teško predvidjeti kako će svaka od tih obljetnica biti dramatična. No, za te se obljetnice nije u Srbiji spremalo sustavno i planski, u smislu da se obilježe, ali tako da se unaprijed anticipiraju loše stvari  i da se proba jedna pacifikacija svega toga. Mislim da je loše bilo to što se dosta toga radilo kampanjski – u smislu ovi rade ono, daj da mi uradimo ovo. Obljetnica Srebrenice i Oluje je prošla i nadamo se da ćemo obljetnicu Daytona uspjeti obilježiti bez strasti. Bez obzira što je sve  glede hrvatsko-srbijanskih odnosa ovih dana bilo mučno, stvari gledam optimističnije, jer sada će  puno toga biti jasnije. Dakle, više neće, po mom sudu, biti tog »direktivnog« pomirenja i mislim da će u budućnosti stvari biti mnogo ogoljenije i jasnije.

Danas djeluje nadrealno, ali ja se sjećam bilborda u Beogradu na kojima su stajali natpisi s pozivom Srbima da se vrate u svoje kuće u Hrvatskoj, poziva srbijanskim turistima za ljetovanje u Hrvatskoj. Bilo je sve to ohrabrujuće, ali kada danas gledate scene iz Hrvatske, prilično sam šokiran, s obzirom da je riječ o jednoj zemlji članici Europske unije. No, spadam u one koji ne misle da se Jugoslavija raspala da bi svi jednog dana ponovno bili zajedno u Europskoj uniji. Mislim da je poanta u tome da ne budemo svi zajedno i da to što je Hrvatska u EU ni na koji način ne može pomoći Srbiji na putu njenog ulaska u Europsku uniju.

 

Zlata Vasiljević

Opširnije u tiskanom izdanju

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika