Kultura Kultura

Umjetnost kao dar susreta

Predstavljeni umjetnici nisu samo distancirani promatrači prirodnog i ljudskog svijeta, nego osjetljivi tumači života i to na način da svojim gledanjem i viđenjem, odnosno likovnom materijalizacijom otkrivaju ono nevidljivo u vidljivom, kazao je otvarajući izložbu vlč. Dragan Muharem
U okviru proslave ovogodišnje Dužijance, u svečanoj dvorani Hrvatskog kulturnog centra Bunjevačko kolo u Subotici prošloga je četvrtka otvorena izložba radova s 18. međunarodne likovne kolonije Bunarić 2014. Lanjski saziv okupio je 44-ero sudionika, mahom amaterskih slikara, među kojima i više od dvadeset članova Likovnog odjela Centra koji organizira ovu likovnu manifestaciju. Osim autora iz Srbije (Subotica, Sombor, Srijemska Mitrovica, Ada, Crvenka, Beograd) na koloniji su sudjelovali i autori iz Hrvatske (Osijek, Vinkovci, Slavonski Brod). 
 
Najuspjeliji radovi
Na već tradicionalnoj izložbi kojom se prezentiraju postignuća s prošlogodišnjeg saziva može se pogledati po jedan, prema ocjeni selektorice, akademske grafičarke Jasmine Vidaković Jovančić, najuspjeliji rad svakoga sudionika. Radi se o radovima nastalim u realističkoj maniri, uz tek pokoji izlet u apstrakciju, a glede tematike dominiraju ovdašnji ravničarski pejzaži i prizori iz prirode, dok manji dio postava čine slike s gradskim motivima kao i »mrtva priroda«.
Nazočne na otvorenju izložbe pozdravila je nova voditeljica Likovnog odjela HKC Bunjevačko kolo Ivana Vukov koja se ovom prigodom također zahvalila svojoj prethodnici na toj dužnosti Nedeljki Šarčević. 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika