Širom Vojvodine Širom Vojvodine

EU-parlamentarka Marijana Petir

EU-parlamentarka Marijana Petir  u posjetu srijemskim Hrvatima
 
Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu u Bruxellesu i potpredsjednica Hrvatske seljačke stranke Marijana Petir posjetila je 2. kolovoza župu sv. Terezije u Beški gdje se sastala s predstavnicima srijemskih hrvatskih udruga. Sastanak je inicirao predsjednik Udruge prognanih Hrvata Srijema, Bačke i Banata Mato Jurić. Zastupnica je u razgovoru s predstavnicima hrvatskih udruga (HKC Srijem-Hrvatski dom, Srijemska Mitrovica, HKPD Matija Gubec, Ruma, HKPD Jelačić, Petrovaradin, HKPD Stjepan Radić, Novi Slankamen, HKPD Tomislav, Golubinci, Zajednica Hrvata Zemun) mogla čuti ponaosob o radu svake udruge i problemima s kojima se udruge i općenito Hrvati susreću u svakodnevnom životu na prostoru Srijema. Predstavnici udruga iz Srijemske Mitrovice i Rume istaknuli su probleme u restituciji oko vraćanja hrvatskih domova u tim mjestima. Dosta sugovornika istaknulo je problem srijemskih Hrvata oko prikupljanja dokumentacije za primitak u hrvatsko državljanstvo (nepostojanje službenog dokumenta o nacionalnoj pripadnosti). Zastupnica je pozorno saslušala i zahvalila svima koji su došli i slobodno pitali što očekuju od hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu i naglasila kako će pratiti kroz pristupne pregovore Srbije u EU ostvarivanje manjinskih prava Hrvata u Republici Srbiji, te je dala neke smjernice i preporuke u pisanju projekata prema EU i zatražila da se predloži jedna mlada osoba iz Srijema za obuku i stažiranje u Bruxellesu gdje bi imala obuku u pisanju projekata prema EU, te bi ta osoba bila kasnije na usluzi srijemskim udrugama. Osim predstavnika udruga sastanku su nazočili srijemski svećenici  zemunskog dekanata, uz domaćina Božidara Lusavca, preč. Jozo Duspara (Zemun), preč. Marko Kljajić (Surčin), preč. Berislav Petrović (Novi Slankamen), koji su istaknuli kako većina udruga djeluje u župskim prostorijama i imaju potporu srijemskih svećenika.
Sastanku je nazočio i predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Slaven Bačić, koji je zastupnicu upoznao s radom Vijeća, sustavom izbora vijećnika te radom u republičkim povjerenstvima vezanim za prava manjina u Srbiji.
Srijemski Hrvati su stekli dojam da zastupnica Petir ima stvarnu želju u Europskom parlamentu biti na usluzi i njima. Tim prije što je ovo prvi posjet jednog zastupnika to jest zastupnice iz Europskog parlamenta koja je pokazala interes za život i probleme srijemskih Hrvata. 
Sudionici sastanka nazočili su i svetoj misi koju je predvodio beščanski župnik vlč. Božidar Lusavec.
Ivan Radoš
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika