Tema Tema

Ništa nije završeno, dok sve nije dogovoreno

Osim što se poglavlja 23 i 24 otvaraju prva, očekuje se da budu i posljednja zatvorena, kako bi se mogla pratiti primjena sprovedenih reformi u praksi * Ukoliko država nije ostvarila zadovoljavajući napredak u ova dva poglavlja, moguće je zastati s pregovorima u drugim poglavljima
Ministrica bez portfelja, zadužena za europske integracije, Jadranka Joksimović, nedavno je izjavila da bi u pregovorima o članstvu Srbije u Europskoj uniji, do kraja godine mogla biti otvorena poglavlja 23 i 24. »Očekujemo da ćemo do konca srpnja dovršiti Akcijske planove za poglavlja 23 i 24 i da ćemo već u rujnu ući u postupak, kako bi do konca godine ta poglavlja bila otvorena«, naglasila je ministrica Joksimović u intervjuu za novosadski Dnevnik.
Pristupanje jedne države Europskoj uniji je složen proces koji se paralelno odvija na nekoliko međusobno zavisnih razina. S jedne strane, to je Proces stabilizacije i pridruživanja, a s druge strane su pristupni pregovori. Novinari sigurno jesu jedni od partnera u procesu približavanja i pojašnjavanju procedura europskih integracija građanima Srbije. Zbog toga se ponovno bavimo ovom temom, u cilju da se razumiju ti reformski procesi, u kojima sudjeluje državna uprava, ali i ovdašnje društvo u cjelini!
Tako ćemo i zastupljenošću ove teme u našem tjedniku, pokušati informirati o načinu na koji se odvija pristupanje Europskoj uniji, s tim, što će se u fokusu ove teme naći uvjeti koji trebaju biti ostvareni u poglavlju 23, jer se to poglavlje umnogome odnosi i na pitanje manjina u Srbiji.
 
 
Sprovođenje propisa – glavni izazov na putu ka EU
 
 
O čemu se pregovara prilikom pristupanja Srbije Europskoj uniji? Pravne stečevine EU podijeljene su u 35 poglavlja, a pregovori o članstvu su zapravo proces tijekom kojega će se Srbija prilagoditi njenom pravnom, ekonomskom i društvenom sustavu, a to u praksi znači reformiranje zakonodavstva i cjelokupnog društvenog sustava. Prema izjavama dužnosnika Europske unije, dosadašnje iskustvo u europskim integracijama, a posebno u pogledu Hrvatske i Crne Gore, iskristalizirala su poglavlja 23 (reforma pravosuđa i osnovna prava) i 24 (pravda, sloboda i sigurnost), kao ključne za konačnu odluku o primanju nove države u članstvo. Spomenuta poglavlja se odnose na osnovne vrijednosti na kojima počiva Europska unija, a zbog velike važnosti u procesu pristupanja EU, ta se poglavlja prva otvaraju i posljednja zatvaraju.
Štefan Füle europski komesar za proširenje, rekao je 2013. godine, kako se naučilo »u prethodnim proširenjima Europske unije da glavni izazov nije u tolikoj mjeri transponiranje propisa EU u nacionalno zakonodavstvo, već zapravo provođenje tih propisa«.
Podsjetimo se sada ukratko i slijeda događaja na dosadašnjem putu Srbije ka EU. Najvažniji trenutak u dosadašnjem procesu pridruživanja Srbije Europskoj uniji jest potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju 2008. godine, a što je značilo prvi obvezujući odnos Srbije s EU. Zatim je Srbija koncem 2009. podnijela zahtjev za stjecanje statusa kandidata, a Europsko vijeće je koncem 2010. godine dao mandat Europskoj komisiji da se izjasni o tom zahtjevu, nakon čega je Komisija preporučila Vijeću da se Srbiji dodijeli status zemlje kandidata za članstvo. Na samitu Europskog vijeća 2013. godine, donesena je odluka o otvaranju pregovora o članstvu Srbije u Europskoj uniji, a početkom 2014. godine u Bruxellesu je dano zeleno svjetlo za višegodišnji pregovarački proces koji treba Srbiju približiti, a potom i dovesti do članstva u EU.
 
Zvonko Sarić
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika