Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Dar Božji

Dužionica koju danas slavimo odraz je osjećaja puka koji razumije veličinu dara Božjega u obliku novog žita, koji će postati novi kruh, kazao je apostolski nuncij nadbiskup Orlando Antonini.
Kada su davne 1935. godine somborski Hrvati organizirali prvu javnu proslavu Crkve i naroda u znak zahvale za novo žito i kruh vjerojatno nisu ni slutili da će se ta tradicija u Somboru održati više od 80 godina, jer ove je godine proslavljena 81. Dužionica. Vjerni čuvar tog običaja je Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo Vladimir Nazor, a nositelji proslave su mlađi članovi društva na koje njihovi preci mogu biti ponositi. Prvi među njima ove godine bili su Renata Firanj i Martin Džinić, bandašica i bandaš. Ovogodišnja Dužionica održana je u nedjelju, 26. srpnja, a svečanu svetu misu u crkvi Presvetog Trojstva, na kojoj je posvećen kruh od novog žita, predvodio je apostolski nuncij u Beogradu nadbiskup Orlando Antonini.
 
Kruh – konkretna riječ života
 
Zahvaljujući što je kao predstavnik Pape pozvan na ovo slavlje biskup Antonini je istaknuo da hrana predstavlja duboki odnos između čovjeka i Boga. »Glad je fiziološki stimulans koji podsjeća na potrebu da se organizam održava u životu, potrebu da se uzima hrana da bi se živjelo. U rajskom vrtu čovjek ne bira između Boga i drveta spoznaje dobra i zla, već bira između svoje potrebe da zaštiti sebe sama i volju Božju«, kazao je nadbiskup Antonini. Prema njegovim riječima, nije slučajno što se vrhunac Božjeg spasenja nalazi u kruhu, u novoj hrani, koja je tijelo Krista Spasitelja. Ta hrana ne služi samo za utoljenje gladi već predstavlja besplatan dar onoga koji nam hranu daruje. »Također, proslave žetve, kao što je ova Dužionica koju danas slavimo, odraz su osjećaja puka koji razumije veličinu dara Božjega u obliku novog žita, koji će postati novi kruh. Razumije značaj žita u održanju samoga života imajući na umu da iza tog dara života stoji sam tvorac života koji daje kao dar sve ono što nam treba. Tako žito nije samo kruh, hrana na stolu obitelji, već na prvom mjestu postaje izvor nade, dokaz u ovom nesigurnom svijetu čvrstog obećanja Božjega. Na taj način kruh prestaje biti samo kruh, već postaje konkretna riječ života«, kazao je nadbiskup Antonini. »Kruh je simbol svih naših želja i nadanja, ali kruh je i naša obveza da uvijek budemo spremni učiniti sve ono što Gospodin od nas očekuje i traži«, kazao je na kraju svečane svete mise župnik crkve Presvetog Trojstva Josip Pekanović.
Kruh – zajednička radost
Posvećeni kruh od novog žita, kao i prethodnih 15 godina, predan je gradonačelniku Sombora. »Mnogo truda, rada i muke stoljećima se ulaže kako bi se zrna posijana u zemlju pretvorila u klasje žita. Upravo iz tog razloga postoji Dužionica koja je zahvala Bogu za uspješno završenu žetvu, za kruh koji će se naći na svakom stolu u svakom domu. Znajući važnost kruha od novog žita želimo Vam predati simbol žetvenih svečanosti. Primite ga i podijelite s nama svu radost današnjeg dana«, riječi su bandašice Renate Firanj upućene gradonačelniku Saši Todoroviću. »Za odnose Srbije i Hrvatske zaduženi su naši premijeri, ali ako se mi, u ovoj našoj mikroregiji, nećemo povezati s nama dragim prijateljima iz Belog Manastira ili Osijeka, mislim da ni posao naših premijera neće biti dugovječan. Prezadovoljan sam vašim radom, hvala vam što postojite i hvala vam što pomažete izgradnji mostova između naša dva naroda«, kazao je gradonačelnik obraćajući se gostima na risarskom ručku u Hrvatskom domu.
»Ponositi smo na prošlost, ali živimo u sadašnjosti i planiramo za budućnost. To je izgleda naš recept za uspjeh, jer zainteresiranost mladih članova sve je veća, koji prvo žele vidjeti kako se to nekada slavila zahvala za novo žito i kruh, ali i da u samu proslavu unesu nešto novo«, kazao je predsjednik HKUD-a Vladimir Nazor Mata Matarić.
Svake godine Nazorovci ugoste neku od udruga iz Hrvatske, a ove godine to je bio KUD Širokopoljac iz Širokog Polja. Vesela slavonska Šokadija u živopisnim nošnjama i uz pjesmu prošla je centrom Sombora u povorci sudionika Dužionice.
Uobičajeno, proslava Dužionice završava se risarskim ručkom, uz pjesmu i kolo. Tako je završena i ovogodišnja Dužionica u Hrvatskom domu. A dogodine opet nova sjetva, nova briga ratara za dobar urod i još jedna zahvala Bogu za žito i kruh.
 
Zlata Vasiljević 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika