Kolumne Kolumne

Vjerujemo i mi

 
Budite dobri Srbi i dobri Europljani, poručio je ovoga tjedna izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju David McAllister na brifingu »Izazovi za Srbiju u predstojećem razdoblju europske integracije« održanom u Beogradu. McAllister je govoreći o vlastitom identitetu istaknuo kako vjeruje u koncept identiteta koji se preklapaju, kako se može biti i Nijemac i Europljanin, kako je on ponosan građanin Njemačke kojemu je dom Donja Saksonija, ali i da je svjestan svojih britanskih i škotskih korijena... Govorio je to naravno u kontekstu Srbije u procesu europskih integracija i većinskog naroda, ali može li se ovaj koncept primijeniti i na ovdašnje manjine. Možemo li mi biti dobri Hrvati i ponosni građani Srbije kojima je dom tamo gdje jeste i dobri Europljani? Naravno da možemo. 
Za većinu Hrvata nacionalni identitet i europski identitet se i preklapaju (pokazuju rezultati različitih istraživanja), a također nije problem niti gdje nam je dom, ali problemi opstaju na relaciji – ponosni na svoje hrvatske korijene – ponosni građani Srbije. Ne zato što to Hrvati ne bi željeli, već zato što to okolica malo teže prihvaća. Kod nas još uvijek vlada neka teorija isključivih identiteta prema kojima ne možeš biti i jedno i drugo, već ako si ponosan Hrvat, onda ne možeš biti i dobar građanin Srbije. Ili ako si dobar građanin Srbije, zaboravi na svoje korijene. No, možda će se i to jednom promijeniti, ako se bude dovoljno dugo ponavljalo i ako to budu govorili i drugi, pogotovu predstavnici Europske unije kojoj i Srbija teži. A da bi postala članicom, kako je istaknuo McAllister, Srbija će morati ispuniti sve dijelove sporazuma s EU, zbog čega je pristupni proces veoma dug i težak. Istaknuo je da Srbija mora uraditi dosta toga u tri oblasti i to u gospodarstvu, vladavini prava, regionalnoj suradnji i u dijalogu s Kosovom. Kazao je McAllister i da je došlo vrijeme za otvaranje prvih poglavlja u pregovorima o članstvu Srbije s EU, te istaknuo kako će prvo poglavlje biti 35 koje se odnosi na normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, dok će poglavlja 23 i 24 (koje se odnose i na pitanja manjina u Srbiji), morati biti otvorena u ranoj fazi, kao i da će biti zatvorena na kraju.
Govorio je McAllister i o drugoj temi važnoj za međuetničke odnose. Kazao je kako zna koliko je teško pomirenje na ovim prostorima, ali i da čvrsto vjeruje kako će do njega doći. Vjerujemo i mi, jer da ne vjerujemo teško bi bilo nastaviti živjeti i raditi u zemlji koja je stalno u ratu, nekada stvarnom, a danas verbalnom sa svojim susjedima, pa i s državom našeg matičnog naroda. 
J. D.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika