Intervju Intervju

ATTILA MARTON

 
 
Moramo naći dobar put između toga da imamo specifičnu misiju kao dijelovi javnog servisa na jezicima nacionalnih zajednica i toga da izbjegnemo drugu krajnost, a to je nekakva samoizolacija
                                               
Razgovor vodila: Zlata Vasiljević
 
 
Radiotelevizija Vojvodine jedinstvena je po tome što program priprema i emitira na deset jezika nacionalanih zajednica koje žive u Vojvodini. Među tih deset jezika je i hrvatski, s obzirom da se televizijski program na hrvatskom jeziku emitira od 2010. godine, a radijski od 2012. godine. Nedavno su imenovani čelni ljudi RTV Vojvodine, pa i glavni i odgovorni urednik drugog programa Televizije Vojvodine koja emitira program na manjinskim jezicima. To je Attila Márton, koji je do sada obnašao dužnost pomoćnika glavnog i odgovornig urednika RTV-a. 
 
HR: Odnedavno ste na mjestu glavnog i odgovornog urednika Drugog programa Televizije Vojvodine. Koji su vam programi vojvođanskog javnog servisa povjereni?
 
U odnosu na moje dosadašnje zadaće na televiziji nema neke velike razlike, jer sam i do sada na neki način bio zadužen za Drugi program. Taj program jest program na jezicima nacionalnih zajednica, ali kako s postojećim ljudstvom ne možemo proizvesti 24 sata programa na jezicima nacionalnih zajednica, onda taj program nije u potpunosti manjinski. Kao i u protekle dvije i pol godine, tako ću se i ubuduće truditi kadrovski i kvalitetom ojačati manjinske redakcije i da na Drugom programu bude što više manjinskog programa. Uz potporu menadžmenta RTV Vojvodine u protekle dvije i pol godine uspjeli smo kadrovski ojačati Drugi program, što naravno nije dovoljno. Također smo uspjeli da emisije koje pripremanju manjinske redakcije budu vidljivije i kvalitetnije.
Kada govorimo o uredništvu na hrvatskom jeziku, ona je kadrovski pojačana. Emisija Izravno dobila je svoj okvir i mislim da je to dobra koncepcija. Da bismo unaprijedili emisiju Svjetionik potrebno je još ljudi. Od dolaska odgovorne urednice Jelene Tumbas vidan je i napredak u Dnevniku koji se emitira na hrvatskom jeziku, koji je sada sređeniji i više odgovara potrebama građana Vojvodine. Napretka ima, ali to ne znači da je posao završen. Dapače, trudit ću se da i kadrovski i kvalitetom poboljšamo program.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika