Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Normalizacija odnosa

Tenzija više nema, strasti su se smirile, ali sjećanja ne blijede
Prije rata, devedesetih godina, Hrtkovci su imali oko 3.000 stanovnika. U selu je bilo više od 600 hrvatskih kućanstava, Hrvata je tada bilo 60 posto ili više od 2.000, Srba je bilo oko 25 posto, dok je ostalo stanovništvo bilo mađarske nacionalnosti i drugih nacionalnosti. Do 1. svibnja 1992. godine iz Hrtkovaca je iselilo četrdeset hrvatskih obitelji. Razlozi iseljenja bili su različiti, no prevladavali su strah i svakodnevne prijetnje. Masovno iseljavanje Hrvata počinje u svibnju 1992. godine. Do kolovoza te godine iselilo je oko 450 hrvatskih i nešto nacionalno mješovitih obitelji. U Hrtkovcima je 2002. godine bilo samo 600 katolika, 2003. godine 630,  kao i 2004. godine, a 2005. u selu su živjela 632 katolika. Prema posljednjem popisu stanovništva Hrtkovci 2003. godine imaju 3.800 stanovnika. Srbi čine 60 posto stanovnika, a od protjeranih Hrtkovčana 1992. godine, zabilježena su samo dva slučaja povratka. Posjetila sam Hrtkovce ove godine na kirbaj blagdan Svetog Petra i Pavla. Na taj se dan nekada u Hrtkovcima okupljao veliki broj vjernika iz sela i iz okolnih mjesta, te iz Republike Hrvatke, kada se svečano obilježavao crkveni god. Danas, i ono  malo Hrtkovčana, njih oko 500, nastoje očuvati svoju tradiciju i običaje. Kažu, tenzija više nema, strasti su se smirile, ali sjećanja ne blijede.
 
Timskim radom čuvaju običaje
 
Od 2006. godine župom Hrtkovci upravlja vlč. Ivica Živković. Kako navodi, već njegovim dolaskom u tu župu situacija se smirila. Život u selu se počeo normalizirati 2003. godine kada je župnik u tom mjestu bio vlč Željko Tovilo. Na pitanje ima li pomaka u odnosima Hrvata i Srba  vlč. Živković kaže: »Pomaka ima. Nema više nekih sukoba, nema prijetnji, situacija se normalizirala. Ekonomska situacija danas je jednaka za sve – i za Hrvate i za Srbe i Mađare, koji danas svi skupa žive na ovim prostorima. Ljudi se sve više okreću svom poslu, svojim obiteljima i ne gledaju toliko na prošlost. Jer od nacionalnosti se ne živi, nego od rada. Pojedinih ekstrema uvijek ima, uvijek se nađe netko, ali je to zanemarivo. U selu postoje dvije crkve, naša rimokatolička posvećena svetom Petru i Pavlu koja je izgrađena 1824. godine i pravoslavna koja je izgrađena 2005. godine«, kaže vlč. Živković. 
Svi skupa se trude raditi timski, posebice prilikom priprave velikih blagdana: »Trudim se raditi timski. Ustanovljene su službe u župi. Zvonar je ujedno i domar i sakristan, on radi svoj dio posla. Čistačica svoj, kućanica svoj, a župljani opet svoj dio posla. Zahvaljujući timskom radu, iako nas malo ima, puno se više postiže i odradi nego kada netko to sve radi sam. Dobro surađejemo sa župljanima, a često nam u goste dolaze, posebice na velike blagdane, i Hrtkovčani koji danas žive u Republici Hrvatskoj. Nostalgija ih vuče za mjestom u kojem su rođeni«, kaže vlč. Ivica Živković. Vlč. Živković ističe kako se puno toga uradilo na adaptaciji crkve prethodnih godina. U vrijeme kada je u selu bio župnik Tovilo, pokrivena je bakrenim krovom jer je  prokišnjavala. Napravljen je oltar i ambon, kao i novi pod. Adaptirana je i župna kuća, koja danas pruža adekvatne uvjete za rad i okupljanje vjernika. Dolaskom 2006. u Hrtkovce, vlč. Živković je nastavio radove: »Crkva je bila puna vlage, pa sam dao izolirati crkvu, oličiti je izvana, kao i župni stan, toranj, kao i radove na saniranju betonskih staza i drenažne vode. Danas se možemo ponositi ljepotom naše crkve i župne kuće.«
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika