Tema Tema

DSHV – politički glas Hrvata u Srbiji

DSHV – politički glas Hrvata u Srbiji
Predsjednik DSHV-a Petar Kuntić je u svom obraćanju istaknuo da je stranka dugo bila jedini institucionalni oblik u kome je hrvatsko ime bilo primarno, jer nije postojala niti jedna organizacija, bilo politička, kulturna ili obrazovna, koja bi u svom imenu i radu ukazivala na problematiku Hrvata u Srbiji *  Kuntić je naglasio kako je rezultat stranačkog djelovanja  osigurao bolji položaj hrvatskog naroda u Srbiji, te da su Hrvati su postali čimbenik bez kojeg je nezamislivo postojanje ozbiljne politike u državi.
 
 
Obljetnice su prilika za svečanost, čestitke i slavlje, kao i prilika za sumiranje rada i postignutih rezultata u proteklim godinama. Tako je bilo i na obilježavanju 25. obljetnice od osnivanja Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. Prošlog je petka, 10. srpnja, nakon mise u franjevačkoj crkvi u Subotici, održana svečana akademija u Velikoj vijećnici subotičke Gradske kuće, nakon čega je za goste, članove DSHV-a i simpatizere druženje organizirano u prostorijama stranke.
»Godine 1990., DSHV je nastao gotovo spontano, kao pokret i organizacija, koja će stati iza svakog Hrvata. Vrijeme u kome se tada živjelo, diktiralo je takav tempo. U sferi interesiranja DSHV-a bili su Hrvati u Vojvodini i Republici Srbiji. Upravo zahvaljujući toj aktivnosti stranke, ona je postala centralna os, oko koje su se Hrvati okupljali i pokazali i državi u kojoj živimo i matičnoj državi, ali i svijetu da postojimo«, rekao je među ostalim, predsjednik DSHV-a Petar Kuntić na svečanoj akademiji. 
 
 
Tradicija DSHV-a za ponos
 
U slavljeničkom ozračju, prilikom svečane akademije, prve čestitke je uputio gradonačelnik Subotice, Jenö Maglai i istaknuo kako je 25. godina u političkom životu jedne stranke veoma dug period. 
»Malo je političkih stranaka u Republici Srbiji, čak i onih koje zastupaju interese većinskog naroda, koje se mogu pohvaliti tradicijom dugom četvrt stoljeća, nakon promjena koje su se dogodile početkom 90-tih godina na ovim prostorima. Posebno je značajno što se s tim može pohvaliti jedna manjinska stranka. Hrvatska zajednica ovdje u Subotici čini temelj ovog grada. Faktički-povijesno gledano, hrvatska zajednica je onaj narod koji je stvarao i podizao Suboticu. Nikada to nemojte zaboraviti, čuvajte tradiciju, čuvajte tu povijest, jer svaka zajednica vrijedi onoliko, koliko pazi, čuva svoju povijest i koliko čuva svoju samostalnost – svoju samobitnost«, rekao je gradonačelnik Maglai i naglasio kako je očuvanje tradicije, kulture, jezika, ali i političkog interesa od iznimne važnosti za jednu manjinsku zajednicu, što će i u budućnosti biti veliki izazov, te zaključio kako su se 
na ovim prostorima, manjinske zajednice navikle suočavati s povijesnim izazovima. 
Među brojnim gostima ove svečanosti, jedan od prvih koji je uputio čestitke bio je Milan Bošnjak iz Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, prenoseći i pozdrave i čestitke predstojnice tog Ureda Darije Krstičević.
»Slaveći ovu veliku obljetnicu treba se sjetiti svih onih koji su gradili i koji su razvijali ovu važnu organizaciju Hrvata u Vojvodini, najveću političku organizaciju, zapravo jedinu, ovdašnjih Hrvata. Biti Hrvat u Republici Srbiji uvijek sa sobom nosi puno izazova. Tako je bilo i 90-tih, kao i 2000. godine, a tako je i ove 2015. godine. Čestitam svima onima koji su vodili, gradili i aktivno pridonosili razvitku ove važne političke organizacije Hrvata u Vojvodini. Uz to političko djelovanje, sigurno je da je za manjinsku zajednicu od presudnog značaja očuvanje nacionalnog identiteta, nacionalne samobitnosti, očuvanje baštine i razvijanje kulture i u tom se segmentu Hrvati u Vojvodini imaju čime podičiti. Specifična kultura Hrvata u Vojvodini, koja je integralni dio hrvatske kulture, živa je i danas.«
Milan Bošnjak je rekao da Državni ured za Hrvate izvan RH sukladno mogućnostima nastoji poticati sve ono što u sebi nosi vrijednost i što pridonosi razvoju i očuvanju identiteta Hrvata u ma kojem dijelu svijeta oni živjeli.
»Posve konkretno, u ovome trenutku, želim reći da zajedno s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova, njihovim Centrom izvrsnosti i relevantnim stručnjacima, nastojimo pomoći Hrvatima u Vojvodini u nečemu što se sada odvija, a to je pristupni proces Republike Srbije Europskoj uniji, naravno, uz brojne druge projekte koji se kontinuirano podržavaju. Dakle, to je projekt kojega već godinu dana vrlo uspješno u partnerskoj komunikaciji s čelnicima ovdašnjih Hrvata činimo, a Ured će i dalje pomagati u raznim segmentima vašeg rada i nastojanja«.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika