Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Ekološka osvještenost je nužnost

Nove teme koje u vidljivoj mjeri okupiraju javni prostor u Europi su pitanja ekologije. Neizbježna poveznica s ekologijom je i ekonomija kao glavni motiv – uzročnik zagađenja prirodnog okruženja. Svjesnost potrebe za promjenama i inovativnim pristupima u rješavanju ovih problema rezultirala je okretanju prema aktivizmu mladih, koji bi svoj angažman u značajnoj mjeri usmjerili upravo na sagledavanje ključnih ekoloških problema unutar svojih zajednica i na njihovo lokalno djelovanje. Pokazalo se da su pojedinačna ekološka rješenja pojedinih europskih regija primjenjiva tamo gdje inovativnosti nedostaje ili je vrijeme djelovanja kratko pa je potrebno urgentno reagirati.
Na internacionalnom seminaru u Vicenzi, koji je održan od 21. do 22. lipnja, predstavile su se i dvije organizacije iz Srbije: Centar lokalne demokracije iz Subotice i HKPD Matija Gubec iz Tavankuta.
 
 
Utjecaj na makroprocese
 
Utjecaj na ove makroprocese je često neznatan ako se djeluje s pozicije pojedinca u jednom širem društvenom kontekstu. Praksa pokazuje značajne pomake u djelovanju zainteresiranih grupa građana koji svoj doprinos teže ostvariti na lokalnom ili regionalnom nivou. Takav oblik angažmana, usamljene intervencije pojedinaca, kao i pojedinih grupa, često se završe s neostvarenim ciljevima. Povezivanje različitih organizacija s različitim ekspertizama koje se ne tiču samo ekologije, već i prava, medicine i ekonomije, postala je nužnost u građanskim zahtjevima za promjenama u načinu percipiranja raznih vrsta otpada i tretiranja neposrednog prirodnog okoliša.
 
D. Bilinović
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika