Kultura Kultura

Rumljani u Koljnofu i Šopronu

 
KOLJNOF/ŠOPRON – U okviru manifestacije Dani Hrvata, Veliki tamburaški orkestar HKPD Matija Gubec iz  Rume održao je 27. lipnja cjelovečernji koncert u Kulturnom i konferencijskom centru Franz Liszt u Šopronu u Mađarskoj. Rumski tamburaši su se predstavili sa svojim prepoznatljivim repertoarom a nastupili su sa tri vokalna solista: Marija Ratančić, Katarina Atanacković i Dušan Stupar. Okosnica njihovog nastupa činile su srijemske zavičajne pjesme od kojih je veliki broj napisao dirigent orkestra Josip Jurca a izvedeno je i par klasičnih evergreen i tamburaških skladbi. Domaća publika je rumske tamburaše izuzetno toplo prihvatila a koliko je njihov nastup bio uspješan najbolje govori to što su na bis izlazili čak tri puta. 
 
 
Rumski tamburaši su gostovali u Mađarskoj kao gosti Hrvatskog kulturnog društva iz Koljnofa, sela na oko pet kilometara od grada Šoprona. Veze između gradova Rume i Šoprona kao i hrvatskih zajednica u oba grada uspostavljene su zahvaljujući plemićkoj obitelji Pejačević koja je imala veliki povijesni značaj za razvoj i Koljnofa i Rume. U okviru te suradnje članovi Društva iz Koljnofa već su gostovali u Rumi tijekom prošle godine na koncertu HKPD Matija Gubec povodom Dana Društva. Suradnja koljnofskih Hrvata uspostavljena je i sa Zavičajnim muzejom u Rumi u kojem je prošle godine organizirana izložba Likovna baština obitelji Pejačević. 
Prije subotnjega koncerta za goste iz Rume je organiziran obilazak grada Šoprona i okolice gdje ih je sa poviješću toga kraja upoznao domaćin, predsjednik HKD-a iz Koljnofa Franjo Pajrić.
 
N.J.
 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika