Intervju Intervju

Manifestacija od iznimne važnosti za hrvatsku zajednicu

Ovogodišnja žetvena svečanost u Subotici, Dužijanca 2015., počela je još u travnju blagoslovom žita na Markovo. U sklopu ove manifestacije dosad je održano priskakanje vatre na sv. Ivana Cvitnjaka, a u srijedu je u Suvenirnici ispod Gradske kuće otvorena izložba S Božjom pomoći. Program ove manifestacije, koja inače traje do kraja kolovoza, se intenzivira te smo tim povodom razgovarali s njezinim glavnim organizatorom Marinkom Piukovićem, direktorom Udruge bunjevačkih Hrvata Dužijanca koja od prošle godine organizira ovu manifestaciju. Piuković je uključen u organizaciju Dužijance od 2011., tada kao član Organizacijskog odbora, a na čelu njezine organizacije je od 2012. godine, prvo kao predsjednik Organizacijskog odbora, a potom, od prošle godine kao direktor UBH Dužijanca.  
 
   
 
HR: Dužijanca 2015. je počela, održano je već nekoliko događanja u okviru nje. Na početku razgovora, navedite što nas još očekuje u sklopu manifestacije? 
 
Očekuju nas različiti sadržaji, slijedi tribina na temu Katoličko divojačko društvo i Dužijanca,  Dužijanca malenih, Takmičenje risara, ukrašavanje gradskih izloga, likovne i slamarske kolonije, književna večer i onda 9. kolovoza centralna proslava, kojoj prethode tamburaška večer, kad se predstavljaju i ovogodišnji bandaš i bandašica, biraju se najljepši parovi u svečanoj bunjevačkoj nošnji. U subotu pred Dužijancu je Svečana večernja misa, pa revijalna skupština risara i nastup folklornih skupina, dok je u nedjelju navečer Bandašicino kolo. 
 
Davor Bašić Palković
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika