Tema Tema

O Antunoviću iz aspekta duhovnosti, kulture i znanosti

Da nije Ivana Antunovića – danas nas ne bi bilo ovdje i ne bismo se zvali ovako kako se zovemo, poručio je predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji Slaven Bačić* Jezik, kultura i vjera su nam isti stoga nema razloga da ne radimo sve više zajedno, poručio je predsjednik Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj Ivan Gugan
Hrvati su tijekom povijesti iznjedrili brojne velikane koji su svojim djelovanjem ostavili neizbrisive tragove u kulturi, duhovnosti, politici... Ivan Antunović (1815. – 1888.), narodni preporoditelj Hrvata u Ugarskoj, jedan je od njih, a za Hrvate u Bačkoj, glede nacionalno-identitetskog pitanja, zasigurno i najveći. U povodu 200. obljetnice njegova rođenja u Subotici i Kalači (Mađarska) je od 19. do 21. lipnja održana manifestacija pod nazivom Dani Ivana Antunovića. Prvi puta u povijesti jedan ovakav skup priredile su zajedničkim snagama šest hrvatskih kulturnih, znanstvenih i visokoobrazovnih ustanova iz triju država Srbije, Mađarske i Hrvatske: Katoličko društvo za kulturu, povijest i duhovnost Ivan Antunović i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice, Znanstveni zavod Hrvata u Mađarskoj iz Pečuha, te Filozofski fakultet iz Osijeka, Filozofski fakultet iz Zagreba i Katolički bogoslovni fakultet iz Đakova, a pokrovitelji su bili dva hrvatska manjinska samoupravna tijela – Hrvatsko nacionalno vijeće iz Republike Srbije i Hrvatska državna samouprava iz Mađarske, te najvažnije tijelo Republike Hrvatske za dijasporu – Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, što do sada u povijesti organizacije hrvatskih kulturnih manifestacija nikada nije bio slučaj. Ovime su Dani dobili ne samo na političkoj težini, nego zacijelo i neupitnu znanstvenu relevantnost, zaključili su organizatori nakon završetka skupa.
 
 
Trodnevna manifestacija je bila koncipirana s ciljem da se liku i djelu Ivana Antunovića, pristupi s više strana – duhovne (liturgijskom proslavom), kulturne (priređivanjem izložbe Život da mi bude Krist, te svečanom akademijom i kulturnim programima u Subotici i Kalači), te sa znanstvene (održavanjem međunarodnog znanstvenog skupa u Subotici pod nazivom Ivan Antunović – narodni preporoditelj Hrvata u Ugarskoj). Također, je kao jedan od četiriju praznika hrvatske zajednice od ove godine, odlukom Hrvatskog nacionalnog vijeća, ustanovljen Dan rođenja Ivana Antunovića (19. lipnja). Spomenutom organizacijom i programom, ali i samom veličinom jubileja, već možemo tvrditi – iako smo tek na polovici godine – kako su Dani Ivana Antunovića bili najveći ovogodišnji kulturni događaj među Hrvatima u Srbiji.  
 
D.B.P, J.D, K.Č
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika