Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Srijemu od srca

U petak, 12. lipnja, svečano je obilježen crkveni god župe Presvetog srca Isusova u Šidu, kao i peta obljetnica postojanja Hrvatskog kulturnog društva Šid. Svečanost je počela misnim slavljem u crkvi Presvetog srca Isusova koje je predvodio župnik u Beški vlč. Božidar Lusavec uz koncelebraciju župnika u Šidu i Sotu vlč. Nikice Bošnjakoviča župnika u Beočinu i Čereviću vlč. Zdravka Čabrajca, dekana i župnika grkokatoličke crkve u Šidu vlč. Mihajla Režaka, župnika u Hrtkovcima i Nikincima vlč. Ivice Živkovića, župnika u Petrovaradinu i upravitelju svetišta Majke Božje tekijske vlč. Stjepana Barišića i vlč. Marka Loša.
 
 
 
BOG JE LJUBAV
 
 
Kako je tijekom propovijedi istaknuo vlč Lusavec, postoji uvjerenje da iskrena ljubav među ljudima dolazi iz srca, a uvjerenja su također da mogu postojati iskre ljubavi između ljudskog i božanskog srca prvenstveno zato što nas je Bog stvorio na svoju sliku. U svojoj propovijedi govorio je o povijesti blagdana Presvetog srca Isusova.
»Povijest ovog blagdana započela je još u 12. stoljeću kada se pojavljuju prvi pisani tragovi o pobožnosti srca Isusova. Pisani tragovi potječu iz 13. stoljeća a veliki doprinos Srcu Isusovu dali su redovnici srednjega vijeka. Jedan od njih je sveti Antun Padovanski. Vrhovna crkva strpljivo je i odmjereno gledala na tu pobožnost, molbe i poticaje pojedinih biskupa, svećenika, kraljeva i kraljevića, pojedinih redovnika, redovnica i pobožnoga naroda, pa je tek papa Ivan IX. 1856. godine proglasio blagdan Srca Isusova za čitavu crkvu«, istaknuo je vlč. Lusavec.
 
Suzana Darabašić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika