Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Razigrana duša hrvatska

Ekipa Hrvatske radio-televizije, koja priprema i realizira emisije iz serijala Lijepom našom snimala je u Somboru emisiju Mostovi kultura. Tijekom trosatnog snimanja predstavile su se udruge iz Podunavlja, ali i poznati glazbenici iz Subotice, Sombora i Hrvatske. Emisije će biti emitirane 13. i 20. lipnja od 18 sati na prvom programu HRT-a. Tako će se poslije četiri godine, jer je 2010., emisija snimana u Subotici, u ovoj kultnoj emisiji koja njeguje tradicijsku kulturu ponovno predstaviti Hrvati iz Vojvodine. Inicijator snimanja emisije u Somboru bio je HKUD Vladimir Nazor, a potporu je dao i Grad Sombor.
 
 
Da se čuje i vidi
 
»Na ovaj način htjeli smo gledateljstvo u Hrvatskoj upoznati s Hrvatima u Podunavlju i njihovim aktivnostima koje su u hrvatskim medijima zapostavljene. Zato nam je bitno da pokažemo da ovdje ima 17.000 Hrvata, koji žive pokraj dugih u multietničkoj i multikulturnoj sredini. S obzirom na dobru volju naših udruga, Grada Sombora i Hrvatske radio-televizije uspjet ćemo u tome«, kazao je predsjednik HKUD-a Vladimir Nazor Mata Matarić. Snimanju emisije prisustvovao je i veleposlanik Republike Hrvatske u Srbiji Gordan Markotić. 
»Ova emisija je gledana i hrvatska manjina imat će dobru prigodu da pokaže čime se bavi i kako doprinosi očuvanju kulturne i tradicijske baštine svoga naroda. Veleposlastvo uvijekpodupire takve akcije. Glavna zadaća manjine i jest da očuva svoju tradiciju, što je bitno za opstojnost jedne manjine«, kazao je veleposlanik Markotić. 
 
Zlata Vasiljević
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika