Aktualno Aktualno

Mađarski recept za nacionalne manjine

Beogradski dnevni list Politika je u broju od nedjelje 24. svibnja objavio tekst koji se bavi temom zastupljenosti nacionalnih manjina u parlamentu. Tekst je naslovljen 'Mađarski recept' za nacionalne manjine a njegova autorica je Mirjana Čekerevac. Tekst prenosimo u cijelosti:
Nacionalne manjine mogle bi biti zastupljene u parlamentu ukoliko prođe ideja Socijaldemokratske stranke da na razini portparola sudjeluju u raspravi, ali bez prava da utječu na izbor i smjenu vlade. Ovaj prijedlog, koji priprema SDS, svakako će biti jedna od tema akcijskog tima srpskog parlamenta koji će se baviti reformom političkog sustava i odlučiti hoće li on postati dio novog izbornog zakonodavstva. Ali ideju stranke Borisa Tadića, međutim, nisu baš dobro ocijenili sami predstavnici nacionalnih manjina. 
 
 
Janko Veselinović, koji je na čelu tima SDS-a za izradu ovih akata, rekao je za Politiku da će u sklopu izmjena izbornog zakonodavstva SDS predložiti i nov način zastupljenosti nacionalnih manjina, jer »po sadašnjem, od 18 nacionalnih manjina, samo Mađari, Bošnjaci i Albanci imaju svoje predstavnike u parlamentu«.
»Po našem modelu, a sličan postoji u Mađarskoj, nacionalne manjine bile bi zastupljene preko portparola. Portparoli bi nazočili svim sjednicama parlamenta, mogli bi diskutirati o svim pitanjima važnim za nacionalne manjine, a takva su praktično sva, ali ne bi mogli sudjelovati u odlučivanju, ne bi utjecali na izbor i smjenu vlade. Portparoli bi mogli biti predsjednici nacionalnih vijeća nacionalnih manjina, jer su oni već prošli izbore i večinskom voljom svojih sunarodnika izabrani na tu dužnost«, objašnjava Veselinović.
Ovaj prijedlog SDS-a, sudeći po prvim reakcijama, nije naišao na oduševljenje onih nacionalnih manjina koje su brojčano najzastupljenije u Srbiji i koje godinama imaju svoje zastupnike u parlamentu. 
 
 
H.R.
 
Opširnije u tiskanom izdanju
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika