Intervju Intervju

Susjed sa susjedom, čovjek s čovjekom

Božo Galić već punih deset godina obavlja dužnost župana Vukovarsko-srijemske županije koja je najviše stradala za vrijeme rata i još uvijek se od toga nije oporavila. Nekada među najrazvijenijima, uslijed posljedica rata, velikog broja žrtava i stradalnika i materijalnih šteta, nije do danas uspjela vratiti svoje mjesto u gospodarstvu, pa i dalje veliki broj mladih odlazi iz županije u potrazi za radnim mjestom. S druge strane, županija nastoji maksimalno koristiti svoje resurse kako bi osigurala što više sredstava iz EU fondova posebice u području razvoja poduzetništva i investicijske klime te nastoji razvijati prekograničnu suradnju. U prekograničnim projektima, župan smatra, svoje mjesto trebaju naći i vojvođanski Hrvati. 
 
 
HR: Već dugo dajete potporu vojvođanskim Hrvatima. Kako je suradnja započela i što Vas je motiviralo da se posebno angažirate na tome?
 
I prije Domovinskog rata sam taj dio Srbije posjećivao zbog sportskih i drugih aktivnosti i poznajem hrvatski narod u Vojvodini dosta dobro. Znam da je situacija u kojoj su bili Hrvati u Vojvodini bila teška, iako tamo nije bilo rata, kao što je bilo teško i nama s ove strane granice. Zbog toga sam na neki način, bar svojom nazočnošću, htio pomoći Hrvatima koji su tamo. To se nastavilo suradnjom s predsjednikom Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, Petrom Kuntićem, s tom strankom i Hrvatskim nacionalnim vijećem, a zatim i mnogim kulturnim i sportskim udrugama. Imao sam želju što više povezati hrvatski narod s obje strane granice u Hrvatskoj i u Srbiji, to jest Vojvodini. Mislim da smo u tome uspjeli. Koliko sam pratio, običaji ljudi u Vojvodini i ovdje su slični i drago mi je da je ta povezanost sve snažnija. Mislim da će u budućnosti biti još jača i čvršća.
 
Jasminka Dulić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika