Tema Tema

Zatomljeni zločini nad Hrvatima u Vojvodini

Predstavljanje projekta Nepodobni građani
Zatomljeni zločini nad Hrvatima u Vojvodini
Suočio sam se s tim da veliki broj građana o raznim događajima protjerivanja nema nikakvu informaciju. Ono što bi mogao biti uspjeh ovog projekta je da za nekoliko godina, kada budemo razgovarali s mladim ljudima, ali i onim starijima, oni nemaju nulu u glavi glede saznanja o protjerivanju građana hrvatske nacionalnosti iz Vojvodine devedesetih godina i da se ne nađu u totalnom čudu kada im netko kaže da se takvo protjerivanje događalo, kaže Željko Stanetić, direktor VGC-a i koordinator projekta Nepodobni građani
Projekt usmenih povijesti simboličnim nazivom Nepodobni građani o protjerivanju građana hrvatske nacionalnosti iz Vojvodine tijekom devedesetih godina 20. stoljeća, predstavljen je 12. svibnja u prostorijama Hrvatskog nacionalnog vijeća u Subotici. Ističući važnost ovog projekta za kulturu sjećanja, sudionke predstavljanja projekta je pozdravio dr. Slaven Bačić, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća.
Dva desetljeća nakon strašnih događaja protjerivanja ovdašnjih Hrvata, stanovnici Vojvodine gotovo da i ne znaju za njih, oni blijede iz kolektivnog sjećanja. Putem zabilježenih priča žrtava o tim događajima, koje su uz ostala dokumenta objavljena na web platformi neispricaneprice.com Vojvođanski građanski centar pokušava te činjenice sačuvati od zaborava. Zarad neponavljanja, uspostavljanja i očuvanja kulture sjećanja, ta platforma predstavlja objedinjeno mjesto pamćenja na ljude i događaje iz vremena »nepodobnih građana«.
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika