Kultura Kultura

Susret u znaku popularizacije instrumenta

Subotica je prošlog petka, 24. travnja, još jednom potvrdila svoj ugled koji ima u svijetu tamburaške glazbe. Naime, tog je dana u subotičkoj Gradskoj knjižnici održano Međunarodno natjecanje solista i komornih sastava II. Tambura instrumental festival kojega su skupa organizirali Hrvatska glazbena udruga Festival bunjevački pisama iz Subotice i Glazbena škola u Požegi (Republika Hrvatska). Prvo izdanje festivala održano je prošle godine u Požegi, a ove godine domaćin je bila subotička udruga Festival bunjevački pisama.
Na prošlotjednom natjecanju sudjelovali su učenici glazbenih škola te članovi glazbenih udruga iz Srbije (Muzička škola Subotica, Muzička škola Petar Konjović iz Sombora, ŠOMOV Bela Bartok iz Ade, ŠOMOV Petar Konjović iz Bečeja, Muzička škola Jovan Bandur iz Pančeva, HGU Festival bunjevački pisama iz Subotice i UG Tamburaši Novi Sad) i Hrvatske (Glazbena škola Požega, Glazbena škola Alberta Štrige iz Križevaca, OŠ Matije Petra Katančića iz Valpova i Glazbena škola Jan Vlašimsky iz Virovitice). 
 
 
Različite kategorije
 
 
Natjecanja su održana u nekoliko dobnih kategorija i na dva instrumenta – prim-bisernica i bas-prim brač, a od ove godine po prvi puta i u kategoriji komornih sastava. Uvedena je još jedna novina, a to je da su sudionici nastupali u dvije glazbene kategorije – klasičnoj i folklornoj. 
Pred međunarodnim žirijem svoje umijeće predstavilo je stotinjak glazbenika uzrasta od 10 do 24 godine, od čega 40 solista. Oni su, kako je pokazao broj bodova kojega su dobili od žirija, pokazali visoku razinu muziciranja na svojim instrumentima. 
Članica organizacijskog Odbora Festivala Mira Temunović smatra kako je tambura još jednom pokazala i dokazala da se na njoj »može svirati sve«. »Zadovoljni smo razinom sviranja kako solista tako i komornih orkestara. Komorni sastavi su deficitarni te smo ih od ove godine uveli u natjecanje. Mislimo da je dobra stvar da se promovira i podupre i ovaj vid muziciranja«, kaže Temunović.
 
D.B.P.
 
Opširnije u tiskanom izdanju
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika