Kolumne Kolumne

Podrivači

Srbija je »izvor i garant dugotrajne diskriminacije« kazao je Ljubomir Živkov prilikom primanja godišnje nagrade  za promoviranje ljudskih prava i borbu protiv diskriminacije. »Mislim da diskriminacije ima svuda, ali da kod nas ona stanuje. Koliko mogu ja je podrivam«, izjavio je Živkov,  dobitnik nagrade za promociju kulture ljudskih prava i jednakosti u Srbiji. Živkov je, novinar i kolumnist, među ostalim i autor sjajne televizijske emisije pod nazivom Retrovizor koja se emitirala na B92. 
»Svaki dan imamo situaciju da pojedini novinari i mediji na neodgovarajući način izvještavaju o manjinskim grupama i osjetljivim temama. Kada se ova nagrada sagleda u tom kontekstu ona još više vrijedi«, izjavila je Tamara Srijemac koja je skupa s Kristinom Šarić primila nagradu u ime Jutarnjeg programa RTV Vojvodine.
Da je diskriminacija u Srbiji pravilo, a ne izuzetak istaknula je i profesorica Vesna Rakić-Vodinelić: »Diskriminacija je pravilo zbog toga što se sa njom susrećemo po svim mogućim osnovama. Raznorazne vlasti koje se u Srbiji smjenjuju posljednjih tridesetak godina su veoma inovativne u pronalaženju osnova za diskriminaciju.«
Koalicija protiv diskriminacije jednom godišnje od 2008. godine dodjeljuje nagrade osobama i institucijama ili organizacijama koje su se istakle u promociji kulture ljudskih prava i jednakosti u Srbiji u pet kategorija: javna vlast, civilno društvo, mediji, biznis sektor i javna ličnost. Nagrade su dobili i Mirko Milićević iz studija Dosije, Odeljenje za javni red i mir Policijske uprave Beograda i Fond za humanitarno pravo.
Da je stanje ljudskih prava zabrinjavajuće stoji i u izvješću Zaštitnika građana za 2014. godinu. Zabrinjavajuće stoga, jer su »stanje vladavine prava i pravne sigurnosti, poštovanje principa 'dobre uprave', organizacija i kapacitet administracije, primjena zakona i, povrh svega – ekonomska situacija, bili takvi da nisu osigurali razinu poštovanja i prava građana potreban za dostojanstven život svih.« Tijekom prošle godine 20.340 građana se obratilo Zaštitniku građana, a najveći se broj pritužbi odnosio na loš rad uprave, i to u oblasti besmislenih procedura, prebacivanja tereta dokazivanja na građane i spornih propisa koje je donji parlament, navodi se u izvješću. 
Međutim, malo je toga iz izvještaja doprlo do javnosti, to nije tema. Tema je ovih dana sam zaštitnik građana i događaji u vezi s njim od prije više od dvadeset godina. Kome da se obrati zaštitnik građana u vezi toga. I kome da se obratimo svi mi zbog maltretiranja i mrcvarenja koje pojedini mediji (ako se uopće mogu tako zvati) godinama rade, a čini se da umjesto da takvih pojava bude manje na javnoj sceni oni postaju sve agresivniji i zloćudniji.
J. D.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika